Bygg et hus i Norge – hvilke materialer du skal bruke?

0

Å bygge et hus i Norge er en rekke formelle aktiviteter som skal gjennomføres. Like viktig er også valg av passende byggematerialer for å sikre den langsiktige nye boligen. Hva må man huske og hvilke skritt bør tas? SkandPol anbefaler.

Å bygge et hus i Norge – formaliteter

Byggingen av et hus i Norge er som det i Polen. Først og fremst må vi kjøpe et byggeplott, som vi vil ha full rettigheter til. Selve landet må også klassifiseres som beregnet for byggingen av huset. Vi kan finne en slik plass i lokale informasjonsmeldinger eller på Finn.no.

Byggfirma og byggetillatelse

Det er imidlertid noen viktige forskjeller som vi ikke kommer til å møte i vårt hjemland. De viktigste av dem handler om valg av et byggefirma – det er verdt å bruke et foretak som har sentral godkjenning. Takket være dette kan vi være sikre på at bygging av et hus i Norge vil gå i samsvar med gjeldende normer i dette landet.

VIKTIG! Selv om selskapet har en sentral godkjenning, er det verdt å søke i kommunen om lokal godkjenning for ansvarsrett.

Romlig utviklingsplan

Etter å ha valgt et byggfirma og kommunen har delegert den til byggingen av huset vårt, bør vi gjøre oss kjent med planerings- og bygningsetaten. Et slikt dokument inneholder ikke bare opplysninger om hvorvidt en bestemt type fast eiendom kan oppstå på et bestemt sted. Det kan også være retningslinjer knyttet til typen konstruksjon i en gitt kommune.

Situasjonsplan

Arbeidet med å få byggetillatelse i Norge krever også en situasjonsplan som skal sendes til kommunekontoret. For å utarbeide dette dokumentet på riktig måte, bør du sette tallet på byggeplassen (Norsk gårdsnummer) og bruksnummeret på det.

Grunnleggende plan

Etter å ha gitt de nødvendige dokumentene, gir kommunekontoret grunnplanen. Den inneholder all nødvendig informasjon, for eksempel et vann- og avløpsinstallasjonsdiagram. Dokumentet kan også inkludere en liste over naboer som skulle bli varslet om at bygging av et hus i Norge i deres område snart vil starte.

Informering av naboer

Det er en akseptert praksis å sende brev til dem. Hva er viktig – de har rett til å sende inn sine kommentarer eller klager. Det er vår plikt å ta alle tiltak for å nå et kompromiss. Hvis dette ikke er mulig, må vi legge klagene til i søknaden om bygging, som vi søker i kommunen. På dette punktet vurderer kommunens myndigheter innvendingene fra naboene.

Innlevering av søknaden til kommunen

En søknad om byggetillatelse kan vurderes opptil 12 uker. Etter en positiv beslutning kan alle naboer eller andre enheter appellere i mot. Når kommunens beslutning ikke endres etter appellering, blir saken overført til fylkesmannen.

En byggetillatelse i to etapper

Regelen som gjelder i Norge er å sende en søknad om byggetillatelse når vi allerede har valgt et firma. I dette tilfellet vil hele prosessen gå som førstegangsetappe. Men hvis vi ønsker å avstå fra avgjørelsen om valg av entreprenør, kan vi bruke to-trinns prosedyre for utstedelse av byggetillatelse. Deretter sender vi i første omgang en søknad om rammetillatelse, og etter valg av entreprenør – en forespørsel om å starte arbeid.

Begynnelsen av byggingen

Etter en positiv vurdering av søknaden kan det bygges et hus i Norge. Etter ferdigstillelsen må byggeplassen inspiseres av bygningsinspektøren. Det er hans plikt å utstede tillatelse til bruk og innsamling av bygningen. Forutsatt at alle byggnadsnormer er oppfylt.

HUSK! Du kan sende inn en søknad om byggetillatelse på to måter. Vanligvis gjøres dette av et byggefirma med godkjenning. Ved mindre anlegg kan vi selv sende inn nødvendig dokumentasjon.

Grunnlag i Norge – “tilstand null” 

Hvis du allerede har byggetillatelse, kan du starte byggearbeid. Nå må vi ta vare på gjerdet rundt byggeplassen, avgrense bygningen i feltet, bygge grunnlaget, isolere undergrunnen, distribuere kloakkanlegget (nivåer) og legge betongfundamentet.

Det er verdt å merke seg at de fleste husene i Norge er laget av tre. Derfor er fundamentet vanligvis laget av blokker. Alternativt kan du lage en grunnplate, som er en ideell base for videre arbeid. Overflaten er perfekt jevn, hvilke gjør at innstillingsmurer som er laget av tre, vil bli satt ned raskere og enklere. Det viktigste er imidlertid at designeren skal tilpasse utformingen, blant annet justere type grunnlag til grunnforholdene på vår tomt. 

Finn ut mer om fundamentene i Norge >>>

Vegger, fasader, isolasjon

Etter å ha fullført arbeidet knyttet til fundamentet, fortsetter vi til byggingen av bygningen. Som tidligere nevnt, er det i Norge vanligvis bygget trehus. Det er verdt å tenke på hvordan du skal isolere bygningen og hvilken fasade du skal velge.

Isolasjon

Som regel brukes mineralull, glassull eller isopor til isolasjon. Valget mellom forskjellige typer ull vi beskrev, blant annet i denne artikkelen. Deres varmeisolasjonsparametre er like, men forskjellene forekommer i formålet og stedet hvor disse materialene skal brukes. – isopor er fortsatt et spørsmål – les mer om det på siden  TwojaNorwegia.no >>>

Fasader

De mest brukte gipset inkluderer silikon og silikat-silikon. Den viktigste forskjellen er at silikonløsninger viser bedre dampgjennomtrengelighet, noe som betyr at de bedre kan tåle bruk under fuktige forhold. Silikat-silikon er derimot ikke så lett å skitne, blant annet på grunn av at høyden er termoplastisk, den har en lavere viskositet, noe som igjen påvirker støvpartiklernes mindre inntrengning i veggen.

Finn ut mer om gips >>> 

CEDRAL fasadebrett

Et alternativ til gips er fibercementplater fra CEDRAL. De viktigste funksjonene er, fremfor alt: høyere motstand mot skade, ikke-brennbarhet, mangel på vedlikehold og mange flere. Mer om fibercementplater fra CEDRAL >>> 

Vi velger vinduer

Å bygge et hus i Norge handler også om å velge de riktige vinduene. Naturelskere kan dristig satse på trevinduer (finn ut mer >>>), som takket være moderne produksjonsteknologi ikke er så lett forvrengt som eldre modeller. Det er også verdt å vurdere skandinaviske vinduer, hvorav vi har skrevet mer om i denne artikkelen >>>. Det er også verdt å vurdere valg av to- eller trepanelvinduer. Begge løsningene har sine fordeler og ulemper, og mer på dette har  vi skrevet her >>>

Finn ut av mer om hvordan velge varme vidnuer >>>

Vi bygger tak

Å bygge et hus i Norge er forbundet – noe som er ganske tydelig – med implementering av tak. Taket kan gjøres generelt av tre typer materialer: betong takfliser, takfliser og keramiske fliser. Som regel er den beste løsningen materialer laget av keramikk, men det er ikke alltid det billigste. Om forskjellene mellom de materialene har vi skrevet her >>> 

På nivået av takkonstruksjon er det verdt å vurdere å installere snøbeskyttelsessystemer. Spesielt med tanke på at norske vintre vanligvis er verre enn de vi kjenner fra Polen. Vi kan velge en rekke forskjellige løsninger, hver av dem har sine fordeler og ulemper. Finn mer informasjon her >>> 

 

Slutt prosesset 

Når du har vegger, vinduer, tak og fasader, er det verdt å vurdere innvendig finishKeramiske fliser er et spesielt et vanskelig valg – vi må huske at vi vil bruke andre typer materialer på gulvet, mens andre vil bli plassert på veggene. I utgangspunktet kan vi velge glasur, terrakotta og steintøy. Om forskjellene leser du her>>> 

Å bygge et hus i Norge er også et utvalg av egnede møbler til våre rom. Vi kan bruke ferdige løsninger, men også legge på tilpassede møbler. Av spesiell betydning er garderoben skreddersydd til størrelse – spesielt hvis det ligger i rom med en uvanlig layout.

Les også: hvordan velge gode keramikkfliser? >>>

Peiser – en rekke muligheter

På slutten kan vi ordne vår salong. Vi tilbringer mesteparten av vår tid i det, for fra begynnelsen er det et rom i sentrum av huset. Hjertet i stuen kan være en vakker peis som gir oss varme på høst- eller vinterkvelder. I utgangspunktet kan vi velge mellom peiser med vannjakker, peiser med fliser eller “geitovner”. Gasspeiser blir også mer og mer populære, selv om det er ganske dekorativt element enn en funksjonell. 

Å bygge et hus i Norge med polske materialer

Å bygge et hus i Norge kan være en litt billigere investering hvis vi bestemmer oss for å bruke polske byggematerialer. Disse produktene blir mer og mer verdsatt i Europa på grunn av den relativt lave prisen. Ikke uten betydning er deres kvalitet, noe som på ingen måte gir vei til produktene fra vestlige produsenter.

Spør om råd

Hvis byggingen av et hus i Norge gir noen tvil, oppfordrer vi deg til å kontakte SkandPol Export. Spesialiserte rådgivere vil foreslå hvilke produkter som er best brukt. De vil også støtte eksport av byggematerialer fra Polen til Norge, de vil også hjelpe deg med å komme gjennom de kompliserte tollbestemmelsene.

Kamila Czoska-Brechelke

tel. +48 698 674 647
[email protected]

Patrycjusz Brechelke

tel. +48 784 550 444
[email protected]

[caldera_form id=”CF5bf44840d7d09″]