Som hvert år er høst og vinter høysesongen for sykdommer forårsaket av norovirus. Norovirus er en svært vanlig årsak til matinfeksjoner som f.eks oppkast og diaré. Infeksjonen oppstår ved svelging gjennom forurensede hender og mat. God håndhygiene reduserer risikoen for infeksjon og beskytter mot videre spredning av viruset.
I fjor rapporterte helsevesenet om mindre enn halvparten av antallet utbrudd av norovirus
De første utbruddene av norovirus i Norge er allerede meldt til FHI denne høsten. Siste året i institusjoner helsetjeneste Halvparten så mange norovirusutbrudd ble rapportert sammenlignet med året før. Dette skyldtes økte smitteverntiltak i helseinstitusjoner og samfunnet generelt på grunn av Covid-19. Dette viruset var den desidert vanligste årsaken til utbrudd av smittsomme sykdommer i helseinstitusjoner før pandemien.
Riktig håndhygiene. Sesongen med norovirus sykdom
Norovirus er svært smittsomt og sprer seg lett. Dette skjer oftest på steder hvor mange mennesker samles eller bor i nærheten av hverandre. Pasienter blir smittet en kort stund før symptomene utvikler seg og i flere dager etter at symptomene forsvinner. Den største infeksjonsrisikoen oppstår etter 2-3 dager med symptomer. Viruset overføres av luftbåren, f.eks. Hoste.
Det viktigste forebyggende tiltaket for å forebygge infeksjoner er god hånd- og kjøkkenhygiene. God håndhygiene betyr å vaske hendene ofte med såpe og rennende vann. Studier har vist at hånddesinfeksjon basert på alkohol har begrenset effekt for norovirus. På offentlige steder der det samles mange mennesker, skal det være enkelt å vaske hendene. Det viktigste enkelttiltaket, bortsett fra strengere håndhygiene, er isolering av den eller de syke. Alle tiltak er rettet mot å hindre videre spredning av infeksjonen.
Høst og vinter er sesongen for norovirus sykdom. Det er en svært vanlig årsak til matinfeksjoner
God håndhygiene er den viktigste måten å unngå å bli smittet med norovirus, sier Dr. Hilde Marie Lund ved Folkehelseinstituttet.
Førskolebarn bør ikke gå tilbake til barnehagen før 48 timer etter at oppkast og diaré har løst seg. Folk som tilbereder mat skal ikke komme tilbake til jobben for raskt, dette gjelder kjøkken-, kantine- og restaurantarbeidere.
Helsearbeidere, kjøkkenarbeidere og rengjøringsmidler som jobber i helsevesenet, bør ikke være på jobb og bør ikke gå tilbake til jobb før 48 timer etter at symptomene er forsvunnet. Det skal huskes at oppkast eller diaré som følger med infeksjon med viruset kan føre til dehydrering av kroppen, spesielt hos små barn, eldre og mennesker med andre sykdommer.
De vanligste symptomene på norovirusinfeksjon er:
- oppkast
- diaré
- kvalme,
- magevondt
- feber
Kilde: FHI
Les vår neste artikkel: Trenger vi et sentralt bilskaderegister?