– Matsvinn er et alvorlig problem med miljømessige, økonomiske og sosiale konsekvenser. Jeg er imponert over hvordan ungdomsbedriften Godt i glass UB tar grep for å redusere matsvinnet ved for eksempel å lage syltetøy – sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Kutt ned på matavfallet

I 2020 ble det kastet ca 86 kilo spiselig mat per innbygger i Norge Godt i glass UB er opptatt av å redusere matsvinn og jobber aktivt for å produsere innovative, spennende og smakfulle frukt- og grønnsakssyltetøy. Resultatet er smakfull marmelade laget av tomater, løk, chili, epler, gulrøtter og gresskar. Ungdomsbedriften tenker bærekraftig utvikling i alle ledd av virksomheten.

Juryens begrunnelse: Førstepremien ble vunnet av en gruppe studenter som gjorde inntrykk på hele juryen. Ordet «bærekraftig utvikling» går igjen i hele bedriftens profil og verdikjede. De har samarbeidet godt med næringslivet og setter stor pris på potensialet for verdiskaping i fremtiden. Elevene gjør sitt ytterste for å redusere matsvinn. De lager fantastiske og varierte produkter av råvarer som ellers ville blitt kastet. Gruppen virket kunnskapsrik, nydelig og veldig engasjert.

Høyt nivå på årets ungdomsbedrifter

Prisen "Jord-fjord-bord" gis til unge bedrifter fra utdanningsprogrammene til Naturbruk og Restaurant- og matfag. Juryen vurderer deltakerne med tanke på produktinnovasjon, verdiskapingsbehov og potensial, bærekraftig utvikling sammenlignet med andre produkter på markedet, samarbeid med arbeid og næringsliv, og hvordan ungdomsbedriften bryr seg om helse og sikkerhet for seg selv og sine oppdragsgivere. Totalt var 11 ungdomsbedrifter med på det.

Andreplassen gikk til Gardsprodukter UB, som laget en kalvekost. Kyr liker å leke og gni. Dette øker deres tilfredshet og velvære. Men kalver blir ofte oversett når det gjelder slike velferdsprodukter. Derfor har Gardsprodukter UB utviklet et praktisk, rimelig og holdbart produkt som er tilpasset kalvene. Juryen tildelte ungdomsbedriften et ekstra pluss for å ta på alvor behovene til de yngste i fjøset.

Hvalkjøttburgere

Tredjeplassen gikk til selskapet Kvalmaten UB, som utviklet hamburgere laget av hvalkjøtt. Hvalkjøtt er en rik kilde til protein, jern, vitaminer og Omega-3 fettsyrer. Dessuten er det en bærekraftig ressurs som kan bidra til å redusere klimagassutslippene ved delvis å erstatte andre produkter. Likevel lever få i Norge av hval, og under halvparten av årskvoten for vågehval brukes hvert år. Juryen ga dem et pluss for deres sterke fokus på helse og sikkerhet for både seg selv og klienten.

Juryens sammensetning

Juryen var sammensatt av: Elisabeth Skjegstad (juryleder) fra Opplysningskontoret for frukt og grønt, Kjetil Hestad fra Sjømatbedriftene, Solveig Lygre fra Baker- og konditorbransjens forening, kokkeblogger Helle Bakelland fra Hellesfoodstory, Tor Johan Burvald-Nyvoll fra Landbruks- og matdepartementet og Marthe Bogstad Mjølkebonde fra Kløfty, Norges Bondelag.