Tradisjonelt, polsk kjøkken. Vi starter en spesiell syklus der vi vil presentere, og mange av dere ligner ganske enkelt tradisjonelle polske retter. Polsk mat er fantastisk - assosiert med veldig fete retter, men også utrolig velsmakende. Hvem av oss husker ikke smakfulle middager hos bestemor? Inntil nylig måtte en tradisjonell polsk middag bestå av en suppe og en hovedrett, ofte med svinekotelett, kylling, ledsaget av kål og poteter.
Tradisjonelt polsk kjøkken - litt historie ...
Hvert land har sine "signaturretter". Vårt kjøkken er sterkt knyttet til klimaet i vår region, geografisk plassering og vår historie. I århundrer har polsk mat vært kulturelt og religiøst betinget. Og derfor... var det en kombinasjon av påvirkninger fra tysk, jødisk, italiensk, fransk, litauisk, ukrainsk, ruthensk og, i antikken, tatarisk-tyrkisk mat. I dag kan vi si at praktisk talt hver region i Polen har sine egne retter - det er fantastisk og sjarmerende. Vi kan blant annet skille mellom følgende retter: Schlesien, Stor-Polen, Lublin, Pommern, Galisisk, Podhale, Kasjubisk, Borderland, Masurian og Warmian, Lesser Poland, Podlasie, Masovian og Kurpie. I Poznań i Stor-Polen har vi gzik med pyrki, og på fjellet for eksempel sur suppe. Dessverre, som vi skrev tidligere, regnes polsk mat som et av de mest vanskelig å fordøye og kaloririkt mat i verden.
Retter på polske bord ...
Så la oss liste de mest gjenkjennelige rettene fra Polen. Vi vil beskrive hver tallerken mer detaljert i separate materialer. Polske retter som fremdeles hersker i polske hjem og vises på restauranter som serverer polsk mat:
- Hunters lapskaus,
- bakte bønner,
- hover,
- kålruller,
- potetpannekaker - i forskjellige versjoner - avhengig av regionen i landet,
- fisk på gresk,
- agurkesuppe,
- delt ertsuppe,
- kålsuppe,
- barbær,
- saueost,
- Grønnsakssalat,
- blodpølse,
- Tatarisk.
For å oppsummere ... Kjøkkenet vårt er annerledes enn det i verden - enestående. Turister fra andre land er ofte fornøyd med våre bigos eller potetpannekaker. I ytterligere publikasjoner vil vi beskrive individuelle retter mer detaljert, samtidig som vi oppmuntrer til smaksprøver.
Les også: Det er ingen grunn til å begrense vår frihet etter vaksinen