Polakker i Norge – hva gjør vi og hvem er vi?

0

Polakker i Norge – hva gjør vi og hvem er vi?

Polakker i Norge – hvert år er det flere og flere av oss i “fjordlandet”. Vi kommer fra forskjellige deler av Polen – fra havet til fjellene. Polakker ser etter en bedre i dag og i morgen i Skandinavia. Mensker fra Polen tror at en ny jobb vil være begynnelsen på et nytt og bedre liv – for oss og for hele familien. Vi bor her, vi lever – vi har venner og bekjente (også blant nordmenn og representanter av andre nasjonaliteter), vi jobber og utvikler lidenskapene våre.

Det er flere og flere av oss ….

Folk kommer ofte tilbake fra emigrasjon – det er flere og flere av oss her i Norge. Det er verdt å se nærmere på statistikken. Det er offisielt 95 700 polakker som bor i Norge (01/01/2016), som utgjør 1,83% av den totale befolkningen. Er det ikke imponerende? Vi er for tiden den største gruppen blant innvandrere. Vi er fantastiske influensere  – vi deler vår kunnskap, erfaring og ferdigheter med andre. 

 

Polakker i Norge – la oss mimre litt

De første polakkene i Norge dukket opp rett etter novemberopprøret (1830-1831). Vi var til stede på mange viktige, historiske hendelser i dette landet.

Under andre verdenskrig kjempet polske soldater i slaget ved Narvik i 1940. Det er verdt å nevne at 185 polakker ble drept i kampen og nesten 200 ble såret. Utmerkede soldater ble gravlagt på kirkegården i Ankenes nær Narvik. Polakker deltok også i kampene i Oslo og områdene rundt. På Vestre Gravlund kirkegård ble det gravlagt 12 piloter, 2 krigsfanger og 22 polske statsborgere som samarbeidet med den norske motstanden. På 1980-tallet emigrerte de første polakkene i perioden “Solidaritet” i landet vårt. Den største “boom” av økonomisk utvandring fant sted på begynnelsen av det 20. og 21. århundre.

Polakker i Norge – vi er ekstraordinære …

Som en del av portalen vår har vi kjørt serien “Polakker er fantastiske” i lang tid – vi presenterer en interessant og inspirerende historie i den. Vi har fantastiske lidenskaper, der vi gir alt vi kan og sprer dem til andre. Blant oss er det entusiaster av bilopplevelser og motorreiser rundt i fjordene – under de mest ekstreme forhold. Under driften av Radio Wataha førte vi fantastiske samtaler med sjømannentusiaster, brytingstrener, forelesere og lærere som gir sitt hjerte til de under deres omsorg, fysioterapeuter. Noen av oss har åpnet våre egne virksomheter innen turisme, hotellindustri eller medisin og fysioterapi som nettopp er nevnt.

Verdt å lese: Vanlige mennesker med uvanlige historier – intervju med Andrzej

Polakker i Norge. Hva med deg? Hvordan er livet i Norge? Snakk til oss. Vi ser frem til å se deg og høre dine inspirerende historier.