Torsdag 15. april trer et generelt bålforbud i kraft. Forbudet gjelder til 15. september.
Ingen bål tillatt fra 15. april til 15. september
Fra 15. til 15. april september er det generelt forbud mot å brenne bål i Norge. Da har du som regel ikke lov til å tenne bål, bruke engangsgriller, bålplasser eller andre åpne ildkilder i skog- og skogsområdene uten tillatelse fra kommunen.
– Hvis du bestemmer deg for å tenne bål i naturen, er du også ansvarlig, enten det er i eller utenfor bålforbudsperioden. Vi håper alle tar de riktige avgjørelsene og nyter været ute, sier administrerende direktør Rolf Søtorp i Norsk brannvernforening.
Les også: Større kontroll med utenlandske sjåfører som utfører oppdrag i Norge
Klimaendringene har medført at brannsesongen kan overstige perioden for det generelle bålforbudet. Derfor kan hver kommune i Norge forby bålbrenning når som helst på året dersom det er særlig brannfare. Dette ble nedfelt i § 3 i brannvernforordningen, som ble forlenget fra 11. juni i fjor.
Mange kommuner utpeker steder for bålbrenning
Den som tenner har ansvar for å slukke den helt og rydde opp etter seg. Mange kommuner legger til rette for bålbrenning ved å utpeke godkjente bålplasser. De er vanligvis tillatt å brukes hele året. Sjekk lokale forskrifter i din kommune. Søtorp anbefaler å bruke slike steder der de er tilgjengelige.
Husk at gnister kan fly langt unna. Selv om det er vått og fuktig der du er, kan det være veldig tørt i nærheten. Søtorp råder til varsomhet og viser til at mange gress- og skogbranner har startet som følge av utilstrekkelig slukket brann eller gjenstående engangsgrill.
Prinsipper for brannvern i skogen:
- gjøre deg kjent med fareadvarsler brannforskrifter og lokale forskrifter og forbud før opptenning.
- Velg trygge steder for brann, unngå brennbare områder og ta hensyn til vindforhold.
- Vær forsiktig når du fyrer opp i naturen, selv på korte turer.
- La aldri en brann være uten tilsyn.
- Husk at et bål kan produsere gnister, glør og ulm under jorden, selv når du tror at brannen er slukket.
- Vit alltid hvor du er og ring nødnummer 110 i tilfelle brann ute av kontroll.
- Det er ingen skam å gi opp pølsebaking; spis maten kald om nødvendig, eller ta med deg varme pølser på termos.
Les også: Bøker på polsk i det norske biblioteket: Et flerspråklig bibliotek tilgjengelig for alle