Wataha.no
Wyślij raport Radio TV Twoje konto

Hardtarbeidende som en polakk – altså hvordan nordmenn ser oss

Dodaj do ulubionych
Oceń artykuł
Oceń artykuł

En polsk ansatt i Norge, hvordan er vi, forteller norske Tonja.

Vi polakker liker å snakke om oss selv som en hardtarbeidende nasjon. Vi jobber mye, vi er engasjerte, lojale, vi krever ikke for mye til gjengjeld. Men er dette virkelig tilfelle? Hvem er en polsk ansatt i øynene til en nordmann? Vi spurte Tonje, en nordmann som har møtt  mange polakker.

– Polakker er den største innvandrer gruppen i Norge, så før eller siden har de fleste nordmenn kontakt med en polsk ansatt. I hvilken bransje møtte du polakker?

– Når jeg praktiserte i Stavanger som en student, møtte jeg en polsk kvinne. Jeg var på mitt andre studieår, hun begynte på sitt første. Vi lærte noe som “service og transport” – du kan da jobbe i en butikk, kontor eller sikkerhet. Vi jobbet sammen i løpet av et år.

– Følte du noen betydelige forskjeller på jobben mellom nordmenn og polakker?

– Ikke i det hele tatt. Det var ingen forskjell mellom mitt arbeid og arbeidet til en polsk kollega. Vi gjorde begge en god jobb og fullførte denne praksisen. Min bror jobbet også en gang med polakker og var veldig fornøyd med samarbeidet.

– Og nå et spørsmål som ikke handler om arbeid. En polakk i utlandet har en oppfatning av en tyv, veipirat, alkoholentusiast. Vil du bekrefte eller avkrefte?

– Jeg vil snakke bare fra min egen erfaring. Jeg synes polakker er gode ansatte. Da jeg var yngre og vi pusset opp, renoverte eller reparerte noe i huset vårt, leide vi alltid polske utbyggere. De har et godt omdømme, jobber hardt og er pålitelige i arbeidet sitt. Vi har aldri blitt skuffet over dem.

Samarbeid med gjensidige fordeler

Tonjes erfaring med polakker er positiv. Til tross for at polakker ofte har sine egne “vaner” uforståelige for nordmenn – for eksempel drikker øl før middag eller kjører bil mer aggressivt – er en polsk ansatt verdsatt i Norge. Det kan ikke skjules at det ofte er mer lønnsomt for en nordmann å ansette en polakk. Den, for den laveste nasjonale lønna, vil påta seg hardt arbeid, som nordmannen ofte vil avvise, for eksempel rengjøring eller bygging. Til tross for mange kulturelle forskjeller, ser det ut til at våre to nasjoner sameksisterer til fordel for begge sider.

Vi har også skrevet litt om polakker her: Polakker i Norge – hvem er vi og hva gjør vi?

Pogoda

loader-image
Oslo, NO
1:20 pm, lip 14, 2024
temperature icon 16°C
słabe opady deszczu
Humidity:92 %
Pressure:1008 mb
Wind:5 mph
Wind Gust:13 mph
Clouds:100%
Visibility:0 km
Sunrise:4:20 am
Sunset:10:25 pm

Kurs walut

Polish zloty

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian krone

SEK

0,384

Swedish krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Polecane artykuły

Najnowsze artykuły

Historyczny start w kosmos: Arktyka uzyska pełny zasięg szerokopasmowego internetu z norweskich satelitów

Historyczny start w kosmos: Arktyka uzyska pełny zasięg szerokopasmowego internetu z norweskich satelitów W połowie lipca dwa duże norweskie satelity zostają wystrzelone rakietą SpaceX z bazy sił kosmicznych Vandenberg w…


Barnetrygd - Zasiłek na dziecko w Norwegii od 1 września wyniesie 1766 Nok

Barnetrygd - Zasiłek na dziecko w Norwegii od 1 września wyniesie 1766 Nok. Zwiększenie zasiłku na dziecko od 1 września - Najnowsze informacje Od 1 września 2024 roku rodziny w…


Inspirujące Historie Polaków w Norwegii: Metamorfozy, Które Motywują do Zdrowego Stylu Życia

Inspirujące Historie Polaków w Norwegii: Metamorfozy, Które Motywują do Zdrowego Stylu Życia. Chcesz schudnąć, ale brakuje Ci motywacji? Poznaj inspirujące historie Polaków w Norwegii, którzy przeszli niesamowite metamorfozy. Ich doświadczenia…


Odwiedź nasze serwisy społecznościowe