Wataha.no
Send rapport radio TV Din konto

To verdener i en by - hvordan er Øst- og Vest -Oslo annerledes?

Dodaj gjøre ulubionych
5/5 - (1 stemme)
5/5 - (1 stemme)

Østkanten og Vestkanten er områder som tilhører samme by – Oslo. For innbyggerne i hovedstaden er de imidlertid som to motpoler. Kildene til interne misforhold i måte og livskvalitet mellom øst og vest bør finnes i det historiske omrisset av begge deler av byen. Byer hvis vestlige del var bebodd av den norske eliten og intelligentsiaen. I øst var det hovedsakelig arbeidere som konsentrerte seg rundt arbeidsplassene, fabrikkene og industrianleggene. Snart ble Østkanten et rom for de fattigere sosiale lag, og dermed sosiale problemer, fattigdom og et reisemål for innvandrerne.

Forskjellene er allerede synlige på språket

Innbyggernes språk er forskjellig: i Vestkanten snakker de vestnorsk dialekt østnorsk - dagligspråket i overklassen, mens de i øst bruker Oslodialekten. Skillet mellom Østkanten og Vestkanten er imidlertid hovedsakelig synlig på kulturell og økonomisk grunn. Det kan ikke skjules at ungdommene i øst og vest nesten fører en mental krig med hverandre, uten å forstå og utelukke hverandre. Dette skyldes den enorme forskjellen i levestandarden for Oslos befolkning. Få nordmenn fra Østkanten har råd til å flytte til de luksuriøse bydelene for å bedre trivsel for familien.

Øst -Oslo mindre yrkesaktiv

Innbyggere i Oslo øst er også preget av mye lavere økonomisk aktivitet. Statistikk viser at hver femte person over 55 år mottar sosialstønad. Mens i Vestkanten er det bare 12 %. Inntekten til familier som bor i fattigere deler av byen er også en enorm forskjell. De tjener til og med over 30 % mindre, noe som gir seg utslag i livskvaliteten – inkludert ernæring – til påfølgende generasjoner som blir overvektige dobbelt så ofte som barn på vestgrensen.

 Andre leilighetspriser

Fordi leiligheter i de østlige bydelene er innen rekkevidde for folk med lavere inntekt. Utsiktene til å bo billig tiltrekker seg spesifikke sosiale grupper som har mye mindre lovende liv enn Vestkanten godseiernes liv. På denne måten bosetter utvandrere hovedsakelig fra utenfor Vest-Europa seg på østsiden av Oslo. Eller – midlertidig – unge mennesker som akkurat begynner å tjene litt ekstra penger. De lokkes av prisene på lokaler som er opptil 40 prosent lavere enn de som er tilgjengelige i motsatte deler av byen. Dessverre skyldes den lavere kostnaden mye dårligere boligforhold.
En sterk kontrast mellom fattigdommen i arbeiderdistriktene og villadelens arkitektoniske og kulturelle overflod. Ligger vest for torget etablerte den en grense som stigmatiserer Oslo den dag i dag. Som det viser seg, er splittelser en naturlig og uunnværlig del av den menneskelige verden, og når dem selv på steder som ser ut til å være et økonomisk paradis på jorden.

Les vår neste artikkel: Norge Matpristest

Pogoda

loader-bilde
Oslo, NEI
3, 25. juli 2024
temperaturikon 24° C
tungt skyet
Fuktighet:49%
Pressure:1008 mb
Vind:4 mph
Vindsmak:4 mph
Skyer:91%
Sikt:0 km
Soloppgang:4: 43 am
Solnedgang:10: 03 pm

Vekslingskurs

PLN

NOK PLN

=

NOK

0,375

Norsk krone

SEK

0,384

Svenske kroner

EUR

4,310

euro

USD

3,932

USA dollar

Anbefalte artikler

Siste artikler

Rekordsvak norsk krone: Euro dyrest siden begynnelsen av pandemien

Rekordsvak norsk krone: Euro dyrest siden begynnelsen av pandemien Kursen på den norske kronen faller fortsatt. Den lave kronekursen øker utgiftene ved utenlandsreiser. Omregningsgraden betyr at for eksempel en liter diesel i...


Endrer du adresse? – Du trenger ikke betale for å melde flytting

Endrer du adresse? - Du trenger ikke betale for å melde flytting - Ikke alle vet at flyttingsmelding til Folkeregisteret er gratis og at det kan gjøres direkte i...


Med buss for 10 kr: Frem til 18. august, kun så mye for en enkelt bussbillett

Med buss for 10 kr: Frem til 18. august, akkurat så mye for en enkelt bussbillett I hele juli og frem til 18. august koster en enkeltbillett på alle busslinjer i Innlandet kun...


Besøk våre sosiale nettverkssider