Høye priser mat i Norge er et faktum. Dessverre har vi ingen innflytelse på dem. Det er mange årsaker til problemet med høye priser. Større vekt på grensehandel, svekkelse av kronen. Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Handelshøyskolen (BI), sier det rett ut. Kilden til høye priser i norske dagligvarebutikker er etter hans mening tollbarrierer som beskytter norske bønder. Prohibitive tollsatser på utenlandske landbruksprodukter gjør at det praktisk talt ikke er reell konkurranse om norske produkter i butikk. Bah! Det finnes ikke engang. Ifølge regjeringen er det ingenting som kan gjøres med denne saken. Er du sikker? Her er meningene delte.
Høye matpriser - nødvendig statlig støtte ...
Ivar Gaasland, førsteamanuensis ved Bergen University of Economics (BI), sa at mer statsstøtte var et utmerket alternativ til uoverkommelige importpriser.
- Når importbeskyttelse er et problem, er jeg redd regjeringens tiltak bare vil forverre den nåværende situasjonen. Regjeringen planlegger å innføre løsninger som støtter konkurranse på butikknivå. Tross alt ligger problemet på leverandørnivå. Tiltak som prisregulering ovenfra og ned fra leverandører kan bare forverre problemene. Hvis nettverket vet at andre vil motta samme pris fra leverandøren, vil forhandlingsposisjonen svekkes betydelig. Bønder mottar en årlig støtte på rundt 26 milliarder kroner, hvorav halvparten kommer fra statsbudsjettet og den andre halvparten kommer fra uoverkommelige tollsatser på importerte varer. Disse midlene kan omfordeles for å fjerne tollbarrierer. " Ivar Gaasland fortalte Nattevisen.
Hvordan kjøpe uten å gå konkurs?
Høye matpriser. Hvordan kan vi handle uten å påvirke husholdningsbudsjettet?
- bare kjøp det du virkelig trenger,
- lage handlelister,
- kjøp online - det er ofte billigere der,
- gjøre kjøp fra lokale leverandører - på denne måten støtter du lokal virksomhet i bostedet eller i nærheten.
Og hvordan kan du spare penger? Vi har allerede skrevet om dette i teksten: Matvareprisene i Norge er høyere enn inflasjonen