30-årsjubileet for Berlinmurens fall – det er verdt å huske!

0
30-rocznica-upadku-muru-berlinskiego

30-årsjubileet for Berlinmurens fall – som er verdt å huske! Det kan ikke skjules at det var veldig viktig, historisk øyeblikk som forandret ansiktet til Tyskland, Europa og hele verden. Natten 9. november og 10. november 1989 ble Berlinmuren revet. I dag er det 30-årsjubileum for dette arrangementet. La oss huske dette viktige øyeblikket. Jubileumsseremonier som fant seg i Tyskland hvor Andrzej Duda, Polens president, deltok i.

30-årsjubileum for Berlinmurens fall – feiringer!

 

Presidenten Andrzej Duda deltok i feiringen av 30-årsjubileet for ødeleggelsen av Berlinmuren, men ikke bare han dukket opp. Presidentene i Den tsjekkiske republikk – Milosz Zeman, Slovakia – Zuzana Czaputova og Ungarn – Janos Ader dukket også opp. President Andrzej Duda understreket i hans spesielle tale blant annet at Polen hadde en veldig betydelig innvirkning på sine systemiske endringer.

“Frihet, som til slutt tippet historiens balanse, var Polen i 1988 og 1989. Først et rundebord, deretter det første valget, i sannhet ikke helt fritt, men til dels demokratisk.” Det sa Andrzej Duda bestemt. Han bemerket også at murens fall hadde en hendig betydning, men også symbolsk dimensjon – det vekket frihetens ambisjonene til polakkene og hele Europa.

Berlinmurens fall – hvordan var det?
 
Som vi skrev ovenfor, hadde Berlinmurens fall en veldig viktig betydning. Det er som begynnelsen på slutten av den kalde krigen og kommunismen i Europa. I over 28 år skilte det 150 kilometer lange festningssystemet fra Vest-Berlin til Øst. 9. november åpnet grenseoverganger og håpet om et nytt og historisk Europa strømmet inn i det tyske folket og i hele Europa. Politikk, historiens gang, det sosiale liv og til slutt funksjonen til hele Europa skulle endres fra nå av. Endre selvfølgelig til det bedre. Viktige endringer og modifikasjoner har begynt.

30-årsjubileum for Berlinmurens fall – la oss huske!

Vi må huske slike datoer for oss og for kommende generasjoner. Dette er resultatet av kampen for frihet. La oss høre på en av de mest populære sangene av Scorpions, som utvilsomt er forbundet på denne datoen.

 

Les også: salg av el-biler-plutselig nedgang