Langfredag er en dag da katolikker fokuserer på lidenskapen og døden til Jesus Kristus på korset. I følge evangelieberetningen ble Jesus korsfestet rundt middagstid fredag og døde mellom klokken 15 og 18.
Katolske ritualer
I den katolske kirke er langfredag dagen da det holdes gudstjeneste for bitre klagesang, som består av refleksjoner over Guds mors lidelser og bønner. Under gudstjenesten ble den såkalte Gorzkie Żale, det vil si spesielle sanger dedikert til denne begivenheten.
I kirker, inkludert det katolske tårnet, er det vanligvis plassert et trekors, som symboliserer korset som Jesus døde på. Under gudstjenestene bøyer de trofaste seg for ham og ber sine bønner. Korset er et symbol på lidenskap og død, men også på håp om oppstandelse, som katolikker feirer den tredje dagen etter påske.
Post
Langfredag er også en dag med faste og avholdenhet fra kjøtt. De troende bør ikke spise kjøtt, og mange velger å avstå fra mat helt.
Strenge faste i den katolske kirke er en periode med avholdenhet fra kjøttmat som gjelder enkelte dager, inkludert langfredag, og hver fredag i fastetiden, samt askeonsdag og julaften.
Les vår neste artikkel: Du er katolikk...
I perioden med streng faste er det tillatt å spise plante- og animalske produkter, unntatt kjøtt, inkludert storfekjøtt, svinekjøtt, fjærfe, vilt og fiskekjøtt. I henhold til fastereglene kan du i løpet av dagen spise ett sunt, moderat måltid og to beskjedne måltider, ikke medregnet snacks.
For personer som av helsemessige eller aldersmessige årsaker ikke kan overholde en streng faste, er det akseptabelt å erstatte avholdenhet fra kjøtt med andre former for mat, som fisk, egg, melk, ost, kornprodukter, grønnsaker og frukt.
Det er imidlertid verdt å huske at streng faste ikke bare er et spørsmål om ernæring, men fremfor alt en tid for åndelig transformasjon, med fokus på bønn, refleksjon og indre omvendelse.
Oppsummert
på korset. Det er en tid for ettertanke og nøkternhet, men også for håp om oppstandelse.