Wataha.nr
Dërgo raport radio TV Llogaria juaj

A jeni gati për të mbijetuar?

Shto te të preferuarat
Vlerësoni artikullin
Vlerësoni artikullin

Të ftuar të Wataha-s tjetër Live! ishin: një nga mbijetuesit më të mirë në botë, Piotr Czuryłło, si dhe organizatorët e mbijetesës dhe stërvitjes në Norvegji - Michał Gepner dhe Sebastian Darnikowski. Ne folëm se çfarë do të thotë të jesh një mbijetues, për çfarë të përgatitesh dhe si të mbijetosh në rast fatkeqësie.

Ashtu si ne në Facebook do të jeni gjithmonë të përditësuar.

Çfarë na kërcënon?

– Secili prej nesh ka frikë nga diçka ndryshe – thotë Piotr Czuryłło – disa kanë frikë nga stuhitë, të tjerë kanë frikë nga fatkeqësitë natyrore ose krizat financiare, të tjerë të tjerë kanë frikë nga konfliktet politike dhe të armatosura. Gama e kërcënimeve është e gjerë. Në vitin 2000, ne kishim frikë nga gabimi i mijëvjeçarit, dhe në vitin 2012 do të ndodhte fundi i botës i parashikuar nga kalendari Mayan. Herë pas here, një pjesë e lëndës së huaj do të bjerë në tokë - dhe ne e dimë nga historia se ajo ka pasur përfundime të ndryshme për planetin tonë. Prandaj, ia vlen të përgatitet për të mbijetuar nga katastrofat e mundshme.

Pse ia vlen të përgatitemi për fatkeqësi?

I ftuari ynë thekson se efektet e shpeshta të kataklizmave ishin përmbysja e zhvillimit të qytetërimit për disa qindra, e ndonjëherë edhe disa mijëra vjet më parë. Nga ana tjetër, njeriu, nga natyra e tij, priret të menaxhojë në mënyrë të paarsyeshme burimet natyrore të Tokës. Nëse do të ndodhte një katastrofë serioze, mund të rezultojë se njerëzimi do të detyrohet të mësojë përsëri se si të përdorë atë që ofron natyra.

Mbijetoni vetë

Vlen të theksohet se përballë një katastrofe, nuk ia vlen të presësh që shteti ose një institucion tjetër të na ndihmojnë ne dhe familjen tonë. Siç thekson Piotr Czuryłło, edhe kancelarja gjermane Angela Merkel kohët e fundit u bëri thirrje bashkatdhetarëve të saj që të kishin gati rroba të ngrohta dhe furnizime ushqimore për 5-6 ditë në rast fatkeqësie. Gjatë kësaj kohe, ata mund të mbijetojnë në mënyrë të sigurt derisa të jepej ndihma.

Pavarësisht se i përkasim një sistemi specifik shtetëror dhe institucioneve ndërkombëtare, nuk ka siguri që do të na ofrohet ndihma e menjëhershme. Prandaj, është më mirë të përgatiteni për fatkeqësitë e mundshme për të garantuar sigurinë e familjes suaj.

Mbijetesa si një mësim në shkathtësi

Michał Gepner vuri në dukje një çështje interesante. Domethënë, arti i mbijetesës është gjithashtu një mënyrë tërheqëse për të kaluar kohën me familjen tuaj. Në të njëjtën kohë, është një mënyrë për t'i mësuar fëmijët tanë se si të jenë të shkathët në jetë. Shumë njerëzve aktualisht u mungon kjo aftësi. Mbijetesa, megjithatë, mëson menaxhimin racional të burimeve, gjurmimin, peshkimin dhe përgjithësisht trajtimin e situatave të vështira. Falë kësaj, anëtarët më të vegjël të familjes do të përgatiten më mirë për sfidat që i presin në jetën e rritur.

Qasje universale në armë?

Siç pranoi vetë Piotr Czuryłło, ai zotëron shumë lloje armësh dhe ka kryer të gjithë trajnimin e nevojshëm. E gjithë kjo për të mësuar se si t'i përdorni ato. Falë kësaj, ai nuk do të dëmtojë veten ose askënd në mjedisin e tij të afërt. Megjithatë, ai beson se jo të gjithë duhet të kenë akses falas në armë. Ekzistojnë një sërë mundësish për të kontrolluar nëse një personi të caktuar mund t'i lëshohet një leje apo jo. Ai është kundër që leje të tilla të jepen në mënyrë administrative. Ato duhet të paraprihen nga trajnimi i operatorit dhe testet psikologjike. Megjithatë, kjo nuk mund të vendoset nga një zyrtar.

Ku të përgatiteni për mbijetesë në Norvegji?

Michał Gepner thekson se arti i mbijetesës mund të jetë i dobishëm edhe në situatat e përditshme në Norvegji. Gjithashtu gjatë, për shembull, një udhëtimi në fundjavë jashtë qytetit. Ai thekson se ky vend ka shumë vende ku humbet mbulimi me celular. Ekzistojnë gjithashtu disa lloje grabitqarësh skandinave. Mund të jetë edhe një prerje e thellë në një vend larg qytetërimit. Prandaj, ia vlen të zotëroni artin e mbijetesës për të përballuar situatat që mund t'i ndodhin kujtdo.

Udhëtim dhe peshkim Norvegji - çfarë është ajo?

Sebastian Darnikowski është themeluesi i grupit në Facebook të quajtur "Travel & Fishing Norway". Qëllimi i tij është të krijojë një hartë të Norvegjisë, e cila përmban ide dhe frymëzime për një fundjavë dhe kohë të këndshme. Është një projekt interaktiv, i krijuar edhe nga përdoruesit e internetit. Përveç një fotoje të një vendi të caktuar, ka edhe një përshkrim të gjerë, i cili përfshin: ku dhe si mund të shkojmë, cilat janë distancat, cili është terreni, etj. Falë kësaj, mund të zbuloni nëse një vendi është i përshtatshëm për vizitë, p.sh. me një fëmijë pesëvjeçar.

Si të mbijetoni? Shikoni të gjithë transmetimin dhe zbuloni vetë!

mot

ngarkues-imazh
Oslo, JO
11:42 pasdite, 24 korrik 2024
ikona e temperaturës 15° C
me vranësira mesatare
lagështia:85%
presioni:Mb 1013
Wind:Mph 4
Shija e erës:Mph 13
Retë:58%
Dukshmëria:0 km
Agimi:4: 40 am
Perëndimi i diellit:10: 05 pm

Kursi i këmbimit

Zloti polak

1 PLN

=

NOK

0,375

Krone norvegjeze

Kr

0,384

Krona suedeze

EUR

4,310

euro

USD

3,932

Dollarit të Shteteve të Bashkuara

Artikuj të rekomanduar

Artikujt e fundit

A po ndryshon adresën tuaj? - Nuk duhet të paguani për të raportuar lëvizjen tuaj

A po ndryshon adresën tuaj? - Nuk duhet të paguani për raportimin e një lëvizjeje - Jo të gjithë e dinë që raportimi i një lëvizjeje në Regjistrin Kombëtar të Popullsisë është pa pagesë dhe se mund të bëhet direkt në...


Me autobus për NOK 10: Deri më 18 gusht, vetëm kaq për një biletë të vetme autobusi

Me autobus për NOK 10: Deri më 18 gusht, vetëm kaq për një biletë autobusi të vetme Gjatë gjithë korrikut dhe deri më 18 gusht, një biletë e vetme në të gjitha linjat e autobusëve në Innlandet kushton vetëm…


Niveli jashtëzakonisht i lartë i ujit në lumenj dhe përrenj: Komuna Telemark

Niveli jashtëzakonisht i lartë i ujit në lumenj dhe përrenj: Bashkia Telemark NVE bën të ditur se reshjet e shiut që kanë rënë në 24 orët e fundit kanë qenë lokale dhe të dendura. Masat ujore kanë çuar në nivele jashtëzakonisht të larta…


Vizitoni faqet tona të rrjeteve sociale