Wataha.no
Wyślij raport Radio TV Twoje konto

glassull/steinull eller mineralull – hva er bedre?

Dodaj do ulubionych
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Når du bestemmer deg for å isolere en bygning eller  et lokal, står vi ofte overfor et dilemma – velge glass/stein eller mineralull? Hvert av disse materialene har forskjellige parametere. Noen av de vil være bedre for for eksempel termisk isolasjon av skrånende tak, mens den andre typen vil være bedre egnet for skillevegger. Hvis du vil lære mer om dette emnet – les videre.

Produksjon av glass og steinull

Den første store forskjellen mellom de to materialene er deres produksjonsteknologi. Glassull er dannet som et resultat av fusjon og defibering av en blanding av kvartssand og glasspistel. Fibrene dannes som et resultat av denne reaksjonen,  de blir deretter bundet under anvendelse av spesielle harpikser eller polyakryler. Glassull (også kjent som steinull) er basert på basalt, samt blanding av gabbro, dolomitt og kalkaggregat. Den resirkulerte mineralbriketten brukes også. Produksjonsteknologien ligner den med hvilken glassull produseres.

Termisk isolasjon

Det er verdt å understreke det grunnleggende problemet – begge typer ull utviser utmerket termisk isolasjon. Denne funksjonen uttrykkes ved hjelp av termisk ledningsevne koeffisienten. Jo lavere det er, desto bedre. Til tross for alt er glassull litt bedre i denne forbindelsen.

Motstand mot brann

Generelt er begge typer mineralull skilt ut av deres høye motstand mot brann. Vanligvis er det A1 eller A2 klasse. Samtidig kan glassull tåle temperaturer på 600-700 grader Celsius. Steinull er litt mer motstandsdyktig i denne forbindelsen – den tåler temperaturer over 1000 grader Celsius.

Lydisolering

Mineralull er generelt et veldig godt materiale når det gjelder lydisolering. Glassull er imidlertid litt bedre akkurat med tanke på lydisolering.

Trykk styrke

Hvor mye et gitt materiale er motstandsdyktig mot kompresjon er nært knyttet til dens tetthet. I dette henseende kan steinull hvor høy tetthetskort kan gjøres, være uforlignelig bedre. Av denne grunn vil steinull gjøre det bedre der hvor isolasjonen vil bli utsatt for høyere belastninger.

Elastisitet

Når det gjelder om muligheten for å komprimere materialet, har glassull den ubestridte fordelen. Dette fremgår av det faktum at bare etter å ha åpnet emballasjen, kommer den tilbake til sin optimale størrelse.

Dampgjennomtrengelighet

Begge typer mineralull har samme høydamp permeabilitet. Det er verdt å vite at det for tiden blir produsert hydrofobe materialer, takket være vil ikke fuktigheten sette seg på strukturen, men trenge gjennom den. Imidlertid bør det tas hensyn til å bruke et lag som gjør at kondensering av vann kan dreneres. For dette formålet brukes for eksempel dampgennennbare folier for å forhindre avsetning av vann i isolasjonslaget.

Absorpsjon

Både til stein- og glassullproduksjon brukes det stoffer som er utformet for å beskytte dem mot vannabsorpsjon. Steinull har imidlertid bedre egenskaper i denne forbindelse på grunn av at den har høyere tetthet. Dette fremgår av det faktum at det etter tørking vender tilbake til sine originale former og størrelser. I tilfelle av glassull er dette ikke tilfelle.

Hvilket materiale skal man altså velge?

Det finne ikke noe ordentlig svar på dette spørsmålet. Alt avhenger av dens formål og monteringssted. Rådgivere fra Skandpol med hovedkontror i Rumia vil bli kjent med dine investeringer, og samtidig hjelpe deg med å velge det beste materialet for dine spesifikke applikasjoner.

Pogoda

loader-image
Oslo, NO
3:13 pm, lip 25, 2024
temperature icon 24°C
zachmurzenie duże
Humidity:54 %
Pressure:1008 mb
Wind:9 mph
Wind Gust:9 mph
Clouds:91%
Visibility:0 km
Sunrise:4:43 am
Sunset:10:03 pm

Kurs walut

Polish zloty

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian krone

SEK

0,384

Swedish krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Polecane artykuły

Najnowsze artykuły

Rekordowo słaba norweska korona: Euro najdroższe od początku pandemii

Rekordowo słaba norweska korona: Euro najdroższe od początku pandemii Kurs korony norweskiej wciąż spada. Niski kurs korony zwiększa wydatki podczas wyjazdów zagranicznych. Przelicznik sprawia, że np. litr oleju napędowego w…


Zmieniasz adres zamieszkania? - Nie musisz płacić za zgłoszenie przeprowadzki

Zmieniasz adres zamieszkania? - Nie musisz płacić za zgłoszenie przeprowadzki - Nie wszyscy wiedzą, że zgłoszenie przeprowadzki do Krajowego Rejestru Ludności jest bezpłatne i że można to zrobić bezpośrednio w…


Autobusem za 10 NOK: Do 18 sierpnia tylko tyle za jednorazowy bilet autobusowy

Autobusem za 10 NOK: Do 18 sierpnia tylko tyle za jednorazowy bilet autobusowy Przez cały lipiec i do 18 sierpnia jednorazowy bilet na wszystkich liniach autobusowych w Innlandet kosztuje tylko…


Odwiedź nasze serwisy społecznościowe