Wataha.no
Wyślij raport Radio TV Twoje konto

Polakker er fantastiske: Dariusz Bruhnke – Polsk Aurorajeger

Dodaj do ulubionych
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Dariusz Bruhnke er en polakk som bor i Norge. Han er kjent som den “polske jegeren av nordlyset”, først og fremst på grunn av de vakre bildene, som han bruker til å fange skjønnheten til disse fantastiske naturfenomenene. Han driver også fotografiske verksteder i den nordlige delen av landet, hvor han passerer hemmelighetene til landskapsfotografering.

Polsk Aurorajeger – fange øyeblikket

Ifølge Dariusz Bruhnke, er fotografering malerier med lys og skygge. Det viktigste er å ha en følelse og ta øyeblikket, den brøkdelen av et sekund som vil glede mottakerne. Han ble kjent som en “polsk jager av nordlyset” etter at han var i stand til å tilbringe hele natten i en sovepose, ta et bilde av nordlyset, og deretter pakke utstyret om morgenen og gå på jobb. 

Intervjuet

Hvordan føles det å vinne en prestisjefylt fotokonkurranse?

En venn fra Polen ringte til meg med gratulasjoner. Jeg spurte ham: “Men hva skjer?” (latter). Det viste seg at jeg vant en landsdekkende konkurranse der jeg tok førsteplassen og kvalifiserte meg til den internasjonale konkurransen, hvor 15 land deltar. Først var jeg litt sjokkert.

Les også: Polakker er fantastiske – Rafał Marczak >>>

Noen dager senere mottok jeg en melding fra redaktøren av magasinet Foto-kurier – Krzysztof Patryc – at jeg vant 2. plass i den internasjonale konkurransen. Derfor skal vi til Berlin. Selvfølgelig ga denne prisen mange muligheter til å utvikle lidenskapen min. Jeg tror den største fordelen med å vinne denne konkurransen var at jeg fikk vite verdien min. Det ga meg også motivasjon til å fortsette å jobbe.

Hva er dine andre prestasjoner i tillegg til andreplassen i EISA Maestro?

Jeg har publisert over et dusin publikasjoner i landsomfattende magasiner, for eksempel National Geographic, Foto-courier. Jeg har også vunnet i flere norske konkurranser, blant annet blant annet NRKs fotograf og årets bilde i regionalavisen Stjordalsnyyt.

Du driver fotografiske verksteder i Norge. Hva angår de? Hvordan ser de ut? Til hvilke grupper av mottakere adresseres de?

Ja, jeg driver fotograferingsverksteder. Hyppigst holdt i Nord-Norge. Personlig tror jeg det er en av de vakreste områdene i dette landet. Vildhet og skjønnhet, ulastelig natur – jeg elsker det mest!

Jeg driver verkstedene på Lofoten skjærgård, jeg liker spesielt å organisere dem om vinteren. Fordi nordlysene er her på dagtiden.

Les også: Polakker er fantastiske – Marek Truszkowski >>>

Verkstedene handler hovedsakelig om landskapsfotografering, men vi har også et program med Adam Wawrzyniak, der vi driver timer innen portretter. Verksteder er rettet mot folk som ønsker å berike deres fotografiske verksted, samt lære hemmelighetene til å forberede seg på å gå utendørs. 

Hvor kan man se hvor fotograferingskursene vil finne sted?

Vi plasserer informasjon om verkstedene på FB-nettsiden

www.facebook.com/fotowyprawynorwegia/

Fotografi er kunst – det er uten tvil. Hva er viktigere med å ta bilder – bra utstyr eller et godt øye?

Jeg mener at fotograferingsutstyr er ikke så viktig, men det er viktig hvilket fotograferingsområde vi vil utføre og på hvilket nivå. Vi lever i tider når landskapsfotografering krever godt utstyr som filtre, vidvinkelobjektiv, fullframkamera og stativ.

Les også: Polakker er fantastiske – Stella Strzemecka >>>

I portrett- eller rapportfotografering er dette ikke så viktig lenger, du trenger mer fotoredigeringsevner. Mange beskylder meg for å ha godt utstyr som gir gode bilder. I slike tilfeller svarer jeg alltid, citerer:

“- Koker kona di bra? – Ja. Hvorfor spør du ? – Hmm, hun har sikkert gode potter. “

Jeg tror at det handler om tilnærming til denne kunsten og følelsen som gjør at du kan vise bildet på en attraktiv måte, uansett om det er portrettfotografi eller landskap. Det viktigste er å glede mottakeren med arbeidet ditt, stoppe personen for et øyeblikk. Fotografering bør fortell en historie som skjedde.

Hvordan starte et eventyr med fotografering? Er det verdt å investere tusenvis av penger i et godt kamera eller starte med noe billigere? Eller kanskje melde deg på noe skole?

Å starte eventyret med fotografering krever at du føler det. Når man praktiserer denne kunsten, skal verden oppfattes annerledes, fange øyeblikk, brøkdeler av et sekund og vise de på bildet. Fotografering er lys og skygge. Du maler et bilde med lys og skygge

For nybegynnerfotografer foreslår jeg at du ikke kjøper dyre linser eller et kamera helt i starten. I dag er speilfrie kameraer med utskiftbare optikk tilgjengelig, og jeg tror at dette er den beste løsningen i begynnelsen.

Les også: Polakker er fantastiske – Sebastian Tomczak >>>

Mye kunnskap og praksis er sikkert gitt av fotografiske verksteder. Takket være dem har vi muligheten til å møte folk med en lidenskap for fotografering, med hvem vi kan utveksle informasjon. Personlig tror jeg at hver fotograf har sin egen kunnskap og teori om dette emnet. Dette er den beste formen for læring.

For meg er fotografering en lidenskap som hadde vært vanseklig å fungere uten. Er dette en livsstil? Hmm, jeg tror at på et tidspunkt i min lidenskap begynte jeg å tenke på å kombinere det med arbeid. I fremtiden tenker jeg på å åpne et fotograferingsstudio, ikke bare for å ta bilder for klienter, men også for meg selv. Jeg vil gjerne åpne mitt eget galleri og invitere venner som i anledning samtalen ville lage portretter. Jeg tror at det beste portretet er en som er spontan og naturlig.

Du er kjent som den polske jegeren av nordlys. Du kom til Norge for å kunne fange dem på bildene, eller begynte du å fascinere dem først etter å ha kommet til dette landet?

Ja, jeg har allerede hørt fra flere venner at jeg er kjent som en polsk jeger av nordlyset. Og det kom fra det faktum at når jeg skulle til nord, selvfølgelig etter å ha sjekket været, kunne jeg vente i soveposen hele natten, se på himmelen og fange dette klimaks øyeblikket. Om morgenen pakket jeg utstyret og gikk på jobb.

Les også: Polakker er fantastiske – Krzysztof “Frytt” Frymarkiewicz >>>

Noen ganger var det vanskelig, men jeg var glad. Jeg visste at jeg hadde et godt bilde. Jeg ble fascinert med nordlyest etter at jeg kom til dette landet, samt fotografering generelt. Det var her jeg fant mitt kall og oppfyllelse av mine drømmer. Nordlys er et av de vakreste fenomenene i verden, det kan være annerledes hver gang. 

Vil du formidle noe videre til det polske samfunnet i Norge?

Jeg ønsker å formidle til det polske samfunnet i Norge at de aldri skal gir opp sine drømmer og forfølger sine livsmål, uansett hva som står i veien.

Se konkurranse bilder

Polski Łowca Zórz

Fot.: prywatne zasoby. Fotografia konkursowa na Eisa Maestro 2018

Polski Łowca Zórz

Fot.: prywatne zasoby. Fotografia konkursowa na Eisa Maestro 2018

Polski Łowca Zórz

Fot.: prywatne zasoby. Fotografia konkursowa na Eisa Maestro 2018

Polski Łowca Zórz

Fot.: prywatne zasoby. Fotografia konkursowa na Eisa Maestro 2018

Fot.: prywatne zasoby. Fotografia konkursowa na Eisa Maestro 2018

Polsk Aurorajeger – se andre bilder

Pogoda

loader-image
Oslo, NO
6:29 pm, cze 12, 2024
temperature icon 16°C
zachmurzenie umiarkowane
Humidity: 57 %
Pressure: 1006 mb
Wind: 2 mph
Wind Gust: 4 mph
Clouds: 62%
Visibility: 0 km
Sunrise: 3:55 am
Sunset: 10:38 pm

Kurs walut

Polish zloty

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian krone

SEK

0,384

Swedish krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Polecane artykuły

Najnowsze artykuły

Opieka zdrowotna w Norwegii: Czas oczekiwania w szpitalach

Opieka zdrowotna w Norwegii: Czas oczekiwania w szpitalach Kiedy coś jest nie tak i potrzebujemy opieki zdrowotnej, chcemy jej jak najszybciej. Jeśli lekarz rodzinny nie będzie w stanie pomóc nam…


Dokumenty w sprawach budowlanych można pobrać bezpośrednio ze strony internetowej

Dokumenty w sprawach budowlanych można pobrać bezpośrednio ze strony internetowej Teraz możesz pobrać dokumenty dotyczące spraw budowlanych bezpośrednio ze stron internetowych gminy Bergen. Przeczytaj również: Praca wakacyjna w Norwegii Dokumenty…


Alarm jutro w samo południe: Test systemu powiadomień alarmowych w całej Norwegii

Alarm jutro w samo południe: Test systemu powiadomień alarmowych w całej Norwegii W środę 12 czerwca 2024 r. o godzinie 12:00 aplikacja Nødvarsel na urządzenia mobilne i system powiadomień Obrony…


Odwiedź nasze serwisy społecznościowe