16.9 C
Oslo
czwartek, 2 lipca, 2020

Poznań – se hovedstaden i Wielkopolska!

Warto przeczytac

Zarobki w Norwegii 2019 – ile zarobisz najmniej?

Zarobki w Norwegii należą do jednych z najatrakcyjniejszych w Europie, zaś poziom życia pozwala Norwegom stanowić "najszczęśliwszy naród świata". Warto też wiedzieć, że chociaż...

Kiedy Norwegia zwraca podatek? Pierwszy termin w czerwcu!

Jesteśmy w trakcie rozliczeń podatkowych - przynajmniej ta część Polonii, która rozlicza się z norweskim fiskusem. Jednak kiedy Norwegia zwraca podatek? Do kiedy należy...

Ministerstwo zdrowia Zamyka firmy w Norwegii

Ministerstwo zdrowia Zamyka firmy w Norwegii, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa. Ministerstwo Zdrowia zamyka szereg usług zdrowotnych od północy w poniedziałek. Dotyczy to fizjoterapeutów, kręgarzy,...

Stawki płacy w Norwegii w różnych branżach

Stawki płacy w Norwegii w różnych branżach Ile powinieneś zarabiać w branży, w której obecnie pracujesz? Od czego zależy norweska stawka? Co zrobić w...

Poznań – se hovedstaden i Wielkopolska!

Poznań – se hovedstaden i Wielkopolska! Hovedstaden i Wielkopolska er en vakker by som den er gammel, og tilbyr mange attraksjoner for alle og for hver årstid. Hvis du ikke går seg vill på sentralstasjonen, som lokalbefolkningen kaller kjærlig „brødbit”, venter uforglemmelige inntrykk på deg.

Hvor skal man begynne?

Det er best å starte fra det gamle markedet (bare prøv å kalle det „gamlebyen”!). Midt på et firkantet, brosteinsbelagt torg står et rådhus i renessans design av den italienske kunstneren Jan Baptist di Quadro. Rett ved siden av er „sukiennice” – de litt mindre imponerende enn de fra Kraków, men i alle regnbuens farger. Hver dag klokka 12, kan man høre en buglesamtale fra rådhustårnet, og i et av vinduene kan man se metallgeiter som ligner en av de mest interessante Poznań-legendene. Hvilken? Du vil finne ut av det på stedet.

Poznań – poznaj zalety poznańskiej „starówki”

En spasertur gjennom gatene i byen …

Det er mange flere ting å se, og noen er mer interessant enn andre. Det er verdt å bevege seg langs veien Zamkowa, besøke den ikoniske „Pub Dragon” mot de renoverte bymurene, den historiske jødiske gaten, til den gamle synagogen, som en gang ble omgjort av nazistene til svømmebassenget. I nærheten ligger en av den vakre katedralen i Ostrów Tumski og det interaktive museet i „Bramy Poznania”. Når du er her bør du spørre lokalbefolkningen om det populære tredimensjonale veggmaleriet. Glasuren kan være liten med utsikt over elven, f.eks. schnitzel med blikk, dvs. en Poznań-bolle med melis, eller stek med gzik, dvs. poteter med hvitost og løk.

Poznań – se hovedstaden i Wielkopolska! – Hvil på Citadellet …

Tilhengere av aktiv hvile kan ta turen mot en av de største parkene i Polen – Citadellet med en fantastisk militærhistorie. Du kan jogge, spille frisbee, skyte pil og bue, løpe med en hund … eller besøke Museum of Armaments. Om sommeren er det verdt å dra til en av forstadens innsjøer – Rusałka, Strzeszynek og Kiekrz. De tilbyr ikke bare mye aktivitet, men også hyggelige spisesteder ved vannet. Hvis vi allerede er ved vannet, blir bredden av Wartaelven levende om våren, sommeren og tidlig høst. Spesielt interessant er kulturhuset KontenerART, som tilbyr konserter, verksteder, filmvisninger og fredelig avslapning i en solseng med en øl i hånden. Langs elven renner det pittoreske Wartostrada, som du kan bruke til å sykle over fra den ene enden av byen til den andre.

Jakie są najważniejsze zabytki Poznania?

Den vakre gamle markedsplassen når som helst på året…

Det gamle markedsplassen er et av de mest besøkte stedene i Poznań. Torget som regnes som et av de vakreste i Europa, rådhuset, karakteristiske, fargerike hus fra 1500-tallet. Museum og kunstgalleri og andre historiske bygninger fra et lignende periode. Omgitt av restauranter og barer har den flere veier som fører til det designet på en analog måte. Fra en av dem kommer du til observasjonsdekket til det kongelige slottet i Poznań. Ved å velge et annet vil du nå det berømte monumentet med Poznańs geiter.

Czym wyróżnia się Poznań?

„Make Rogal, Not War” – Smak på den tradisjonelle „Rogal Marciński” …

Endelig – veldig uvanlig råd. Kom til Poznań i november! Hvorfor? For når 11. november kommer, stuper resten av Polen inn i nasjonale feiringer, overtar Poznań hovedgaten i byen – Św. Marcin – og feirer dagen sin høyt. Ja, ja, Poznań feirer navnet på gaten, og mer spesifikt danser og spiller det til motstandens tradisjonelle regionale St. Martins croissanter med hvite valmuefrø. Og ånden til Old Marych våker over alle. Du må møte ham!

Les også: Wrocław – tętniące życiem miasto…

- Advertisement -

Więcej artykułów

Porady prawne

Wybory do PE w Norwegii – informacje

Przypominamy, 26 maja Polacy w Norwegii będą mogli zagłosować na kandydatów do parlamentu Europejskiego w: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim i Tromsø.  Niezbędna jest rejestracja...

Już dzisiaj otrzymacie zwrot podatków w Norwegii!

Już 27. czerwca sporo osób będzie cieszyło się z otrzymanego przelewu z Urzędu Skarbowego. W tym roku zostanie wypłaconych ok. 31 miliardów NOK, które...

Nowy podatek od RTV zapłaci więcej obywateli Norwegii

Kilka dni temu świat obiegła informacja o likwidacji abonamentu RTV. Ma go zastąpić podatek o RTV. W praktyce zapłaci go 2,4 miliona więcej osób....

Darmowa pomoc prawna w Norwegii dla Polaków

Darmowa pomoc prawna w Norwegii dla Polaków - kiedy Ci przysługuje? Odpowiedzi na to pytanie udziela Larysa Kaliuta - polskojęzyczna prawnik, z która współpracuje...

Technologia przyszłości – czy Norwegia pierwsza zniesie płatności gotówkowe?

O firmie Telenor mówiliśmy niedawno w kontekście sieci 5G, która ma coraz większe znaczenie w Norwegii. Nieustannie firma ta zaskakuje nowatorskimi pomysłami “z przyszłości”....
- Reklama -