.
I dag skal vi tilberede Parmentier-suppe, laget av den forbudte grønnsaken, poteten. Du spør sannsynligvis: "Men hvordan? Er poteten en forbudt grønnsak? Det stemmer, i 1748 forbød det franske parlamentet bøndene å dyrke poteter fordi de hadde skadelige effekter, som å forårsake spedalskhet.
Dette forbudet var i kraft til 1772, men selv etter det ble poteter betraktet som en fôrgrønnsak som var egnet for fôring av griser. Bare Antoine A. Parmentier, som var lege, agronom, oppfinner og forsker, gjenopprettet det gode navnet på poteter.
Antoine A. Parmentier ble tatt til fange under syvårskrigen og ble bare matet poteter i fengselet. Parmentier ble ikke forgiftet, og han ble ikke syk, tvert imot gjenvunnet han kreftene. Da han kom tilbake til Frankrike, ble han ambassadør for poteter, han snakket om hvor god grønnsaken er og hvor mye man kan lage av den.
Det er fra Antoine A. Parmentier at navnet på denne deilige potetsuppen kommer fra. Det er en veldig deilig, kremaktig og mild smakssuppe.
Tirsdagssuppe. Oppskrift på parmentiersuppe
Porsjon for 4 personer:
- 1 kg poteter
- 3 sesonger
- Bacon i skiver
- En håndfull persille
- 1/2 kopp yoghurt eller fløte
- 2 ss smør
- Salt og pepper
Start med å skrelle potetene og skjære dem i mindre biter og skjære purre.
Varm smøret i en gryte og tilsett grønnsakene. Stek dem forsiktig over svak varme i noen minutter.
Hell deretter alt over med vann slik at det dekker grønnsakene og er noen centimeter over dem. Kok opp, reduser varmen, dekk kjelen delvis og kok grønnsakene i en time.
Skjær baconskivene i mindre biter og stek dem i en panne for å lage deilige sprø chips. Du kan også bake dem i en ovn på 200 grader i ca 10 minutter.
Etter å ha kokt suppen i en time, ta den av varmen og bland den med en håndholdt robot. Tilsett yoghurt eller fløte og smak til med rikelig med salt og pepper, og dryss med hakket persille.
Server suppen med baconchips. Du kan spise det både varmt og kaldt.
Sjekk ut vår andre oppskrift: Gulrotvarmende suppe
Gi meg beskjed om hvordan den smakte i kommentarene hvis du har prøvd oppskriften. Eller kanskje du har noen råd om hvordan du kan forbedre oppskriften? Gi meg beskjed i kommentaren!