Norsk kontor for mattrygghet undersøkte innholdet i plantebaserte middagsprodukter og drikke
Det er stor interesse for vegetarisk kosthold i befolkningen, og dette krever kunnskap om planteprodukter som tilbys på det norske markedet. Mattilsynet analyserte 25 plantebaserte middagsprodukter og drikker for næringsstoffer og uønskede stoffer.
– Stadig flere forbrukere ønsker veganske eller vegetariske kjøttalternativer og plantebaserte drikker som erstatning for kjøtt og meieriprodukter. Så det er viktig å ha informasjon om næringsstoffene og uønskede stoffene i disse produktene, sier seniorrådgiver Ellen Kielland i Mattilsynet.
Mer karbohydrater og mindre fett i middagsprodukter
Analysene viste at de vegetabilske kjøttalternativene hadde mer karbohydrater i form av stivelse og fiber enn tilsvarende kjøttprodukter. Det var også i gjennomsnitt mer fett i kjøttprodukter enn i planteprodukter. Proteininnholdet var ganske likt. Kilden til protein fra planteprodukter var belgfrukter, solsikke og hvete. Innholdet av mineraler som jern, magnesium og kalsium var høyere i plantebaserte produkter. Det var mer sink og selen i kjøttvarene. Plantemat inneholdt ikke vitamin B12.
Les vår neste artikkel: Staten må slutte å tjene på idretten
Stor variasjon i innholdet av næringsstoffer i plantebaserte drikker
Det var stor variasjon i innholdet av næringsstoffer i plantebaserte drikker. Først og fremst avhengig av om de var basert på havre, soyabønner, mandler eller kokos og om de var beriket. Noen av drikkene som ble testet inneholdt vitamin B12, vitamin D og kalsium. Plantebaserte drikker hadde nesten ikke jod, bortsett fra en av de berikede havredrikkene. Soyabaserte drikker hadde samme mengde protein som kumelk.
Få av de uønskede stoffene
Det var lite tungmetaller og mykotoksiner i vegetabilsk mat og drikke. To av grønnsaksburgerne inneholdt akrylamid og en burger var høy i glycidylestere (uønskede stoffer dannet under oljeraffinering). Mattilsynet sjekker ordningene med ansvarlig importør.
Mattabell oppdatert
Prosjektresultater bidro til ny næringsverdi for plantebaserte middagsprodukter og drikke. Dette førte også til og oppdatering av regelverket i versjonen Mattabell 2021. Analysene skal også gi grunnlag for å beregne inntak av ulike næringsstoffer i plantebaserte mat- og drikkeprodukter for enkeltpersoner og befolkningsgrupper som en del av nasjonale ernæringsundersøkelser. .
Om analyser
Analyseprosjektet ble gjennomført i 2021 av Sjøfartsforskningsinstituttet. Tjuefem plantebaserte lunsjprodukter og drikke med dagligvarebutikker i Norge analysert for næringsstoffer, tungmetaller, prosessinduserte stoffer og mykotoksiner. Prosjektet ga analytiske verdier. Dette inkluderte protein, fett, 45 fettsyrer, aske, seks sukkerarter, stivelse, kostfiber, 11 vitaminer, 11 mineraler og sporstoffer, fire tungmetaller, tre prosessinduserte stoffer og ni forskjellige mykotoksiner for 16 plantebaserte lunsjprodukter og ni plantebaserte drikker.
Kilde: Mattilsynet (Mattilsynet)
Les vår neste artikkel: Kontrakt for Covid-vaksinering i syv apotek i Stavanger