Wataha.no
Wyślij raport Radio TV Twoje konto

11. november – Nasjonal uavhengighetsdag.

Dodaj do ulubionych
Oceń artykuł
Oceń artykuł
I dag er det et viktig jubileum for alle polakker. Også for oss, det polske samfunnet i Norge. Uavhengighetsdagen ble offisielt feiret 11. november 1937. Dette skjedde imidlertid bare i to år – utbruddet av andre verdenskrig i 1939 stoppet dessverre feiringen. I 1945 ble uavhengighetsdagen avskaffet under okkupasjonen. Uavhengighetsdagen ble ikke gjenopprettet før i 1989 under navnet: National Independence Day. Hva er historien til denne feiringen? Hvordan feirer vi den i dag?

11. november – Nasjonal uavhengighetsdag – litt historie …

Uavhengighetsdagen er først og fremst ment å minne om Polen som gjenvinner friheten i 1918, etter 123 år med skillevegger. Datoen 11. november er selvfølgelig en konvensjonell dato. Landet vårt hadde gjenvunnet friheten gjennom en prosess med viktige endringer. Det var ikke en spesifikk dag, men en serie og tilfeldigheter av mange hendelser som var viktige for nasjonen vår.

11 listopada Narodowe Święto Niepodległości. Jak obchodzimy?

11. november da uavhengighetsdagen etablerte den polske regjeringen før krigen. Myndighetene i Den andre polske republikken som et skille for en viktig dag, som var Józef Piłsudski antakelse om makt i Warszawa. 10. november 1918 kom Piłsudski tilbake til Polen, og dagen etter mottok han den øverste kommandoen fra Regency Council over den underordnede polske hæren. Denne hendelsen falt også sammen med avslutningen av våpenhvilen i Compiegne og slutten av første verdenskrig. Uavhengighetsdagen er regulert av loven 23. april 1937.

Historia Święta Niepodległości.

11. november – Nasjonal uavhengighetsdag – i dag.

Uavhengighetsdagen-feiringen finner seg i Warszawa. Presidenten og andre ledende politikere, inkludert Władysław Kosiniak-Kamysz, la kranser foran monumentet til Wincenty Witos. Selvfølgelig er ikke Warszawa det eneste stedet hvor denne dagen feires. Det er marsjer og parader i hele landet som minnes en begivenhet som er viktig for oss alle.

La oss huske!

Nasjonal uavhengighetsdag er en viktig dag for oss alle. Denne datoen skal koble oss, ikke dele oss. Vi kan feire på mange forskjellige måter som vil være i samsvar med våre verdier. Det er en god dag å tilbringe tid med familien. Felles vandring, middag og kaffe.

Mange artister sang om Polen og deres skjebne. En av dem var Grzegorz Ciechowski. La oss huske „Ikke spør etter Polen”.

Husk å lese: 30-årsjubileet for Berlinmurens fall – det er verdt å huske!

Pogoda

loader-image
Oslo, NO
12:00 am, kwi 18, 2024
temperature icon 2°C
bezchmurnie
Humidity: 72 %
Pressure: 1015 mb
Wind: 5 mph
Wind Gust: 16 mph
Clouds: 6%
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:53 am
Sunset: 8:38 pm

Kurs walut

Polish zloty

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian krone

SEK

0,384

Swedish krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Polecane artykuły

Najnowsze artykuły

Dzisiaj Światowy Dzień Kostki Rubika: Wyzwanie dla umysłów i zabawa od pokoleń

Dzisiaj Światowy Dzień Kostki Rubika: Wyzwanie dla umysłów i zabawa od pokoleń 17 kwietnia to dzień w którym na całym świecie obchodzimy Światowy Dzień Kostki Rubika. Ta ikoniczna zabawka logiczna,…


Norweski Zarząd Dróg Publicznych zapowiada duże asfaltowanie dróg w tegorocznym sezonie - 550 000 ton asfaltu gotowe do ułożenia

Norweski Zarząd Dróg Publicznych zapowiada duże asfaltowanie dróg w tegorocznym sezonie - 550 000 ton asfaltu gotowe do ułożenia Łącznie Norweski Zarząd Dróg Publicznych położy asfalt na drogach krajowych i…


W 2023 roku NAV wypłacił łącznie 583 miliardy NOK

W 2023 roku NAV wypłacił łącznie 583 miliardy NOK Z tytułu różnych świadczeń i emerytur w 2023 r. NAV wypłacił łącznie 583 miliardy NOK. Odpowiada to 1,1 miliona NOK co…


Odwiedź nasze serwisy społecznościowe