.
2021 er FNs internasjonale år for frukt og grønnsaker. FAO, FNs landbruks- og matorganisasjon, vil lede arbeidet i samarbeid med andre relevante organisasjoner i FN -systemet.
Å feire det internasjonale året for frukt og grønnsaker er en unik mulighet til å markere frukt og grønnsaks viktige rolle i ernæring, matsikkerhet og helse, og å bidra til oppnåelsen av FNs bærekraftsmål.
Landbrukskontrakt
- FN og FAO tar nå hensyn til et veldig viktig område av internasjonal landbruksproduksjon. Jeg er glad for at vi i år har inngått en landbruksavtale som bidrar til å sikre matproduksjonen vår. Avtalen prioriterer områder som korn-, frukt- og grønnsaksproduksjon, samtidig som klimaet forbedres og miljøet beskyttes. Jeg er veldig glad for det, sier Olaug Bollestad, landbruks- og matminister.
. Grønn sektor i Norge innen 2035
En kommisjon bestående av store miljøaktører, entreprenører og administrasjoner rapporterte om den "grønne sektoren" innen 2035. I mars 2020 ble kommisjonen utnevnt for landbruksoppgjøret 2019 og fikk mandat til å presentere en langsiktig plan for å styrke innovasjon i landbruk, vekst og øke markedsandelen for norske økologiske produkter.
Barrierer og muligheter
Rapporten peker på barrierer og muligheter for vekst og utvikling av den "grønne sektoren". Kommisjonen kommer med seks anbefalinger for veien videre for sektoren. Anbefalingene indikerer bl.a. spørsmålet om økte etterspørselstiltak, produktutvikling, sesongforlengelse og offentlig sektor som kjøper. I tillegg angis aktiviteter knyttet til utvikling av bærekraftig utvikling som et konkurransefortrinn, som styrker produksjonsøkonomien, rekruttering og arbeid.