Wataha.no
Wyślij raport Radio TV Twoje konto

Aleksandra Czech fra Frelsesarmeen i Norge [POLAKKER ER FANTASTISKE]

Dodaj do ulubionych
Oceń artykuł
Oceń artykuł

Aleksandra Czech har vært involvert i veldedighet i årevis. Hun kom til Norge fra England, hvor hun hjalp ofre, av blant annet menneskehandel. Hun kom til Oslo for å begynne å jobbe for Frelsesarmeen, en internasjonal veldedighetsorganisasjon. Etter å ha flyttet, vil hun fortsette å hjelpe folk – denne gangen som miljøarbeidstaker på Migrasjonssenteret.

Hvor lenge har du hjulpet folk?

Det startet med frivillig arbeid i mitt andre studieår da jeg var på et studiestipendium i Norge. Jeg jobbet som frivillig i organisasjonen “Save the children”, hvor vi organiserte aktiviteter for barn og unge på et lokalt flyktningssenter. Etter å ha kommet tilbake til Polen, ble jeg med i Amnesty International, og jeg har alltid gjort noe, og etter å ha flyttet for å studere i England, fikk jeg jobb i en organisasjon som hjalp hjemløse og ofre av menneskehandel. Totalt vil det være omtrent 7 år.

Hva skjedde at du begynne å hjelpe andre? Var det noen ekstern inspirasjon eller er det på grunn av et internt behov?

Jeg har alltid vært sosialt orientert, frivillig i et flyktningssenter, og senere har livserfaringer i emigrasjon fått meg til å fortsette studiene og jobbe i dette yrket.

Etter stipendiet var jeg på ferie i Norge og jobbet som kjøkkenassistent i en restaurant hvor alle ansatte var innvandrere som ville tjene penger, noe restauranteieren utnyttet og vi fikk urettferdig lønn. Jeg måtte kjempe for min betaling og betalingen av mine kolleger. Alle disse erfaringene har gjort at jeg i fremtiden ville jobbe med menneskerettigheter og hjelpe andre.

Realiseringen av at den vanlige arbeidsretten til noen er utilgjengelig i våre øyne på grunn av manglende arbeidstillatelse (flyktninger, asylsøkere), og for andre kan være at man ble brukt på arbeidsplassen, det rettet meg mot spesialiseringen i å hjelpe ofre av moderne slaveri og menneskehandel samt hjemløslighet.

Aleksandra Czech. Hvor lenge har frelsesarmeen eksistert?

Frelsesarmeen ble grunnlagt i 1865 i London av William og Catherine Booth, som ønsket å hjelpe fattige mennesker fra utkanten av London. Det er en internasjonal veldedighet som er strukturert som en militær organisasjon. Den har to hoveddeler, som er misjonsaktivitet og sosialhjelp. I Polen opererte hæren før andre verdenskrig. Aktiviteten ble deretter gjenopptatt i 2005.

Międzynarodowa Kwatera Główna Armii Zbawienia w Londynie / fot. Wikimedia Commons

Er det mange tilfeller av mennesker som havnet på gata etter at de emigrerte utenlands for forretningsformål?

Fra min arbeidserfaring kan jeg si at det var ganske mange mennesker. Hver dag jobber jeg med de mest ekstreme tilfellene – ikke bare fra Polen, der det skjer emigrasjon hver dag, så det er vanskelig for meg å sammenligne. I de fleste tilfeller, familiene til folk som befinner seg i en vanskelig situasjon i utlandet, vet ikke engang om det. Skam og press for å sende penger, gjøre ekstra i utlandet er så store at når vi feiler, er vi redde for å innrømme til familien for å ikke skuffe dem.

Czytaj również: Polakker fra WOSP i Stavanger>>>

Personlig, over 4 års arbeid i England, møtte jeg hundrevis av slike mennesker. Imidlertid er det også tilfeller der folk prøver å unngå, for eksempel fengsel i Polen eller barnebidrag. Det er også folk som har svært store psykiske helseproblemer, som i kombinasjon med alkoholmisbruk kan bli hjemløse i Polen, og deretter på grunn av menneskehandel havner på gater i et annet land.

Hvilken hendelse husker du mest?

Alle. Jeg husker hver person jeg jobbet med, hver historie. Det er mange som har tatt mine drømmer. En av dem er historien om en ung pakistansk kvinne som ble solgt av familien sin og tvunget til å gifte seg med en fetter i England for å jobbe som en verne av en eldre onkel. Hun var 15 år gammel og familien forfalsket fødselsattesten hennes for å få henne over grenser.

Det var flere år med vold, voldtekt, ydmykelse og slaveri. Jeg fulgte henne i to uker i vente av et passende sikkerhetshus og hjalp med å vitne til politiet. Mesteparten holdt hun hånden og gråt. Til gjengjeld var arbeidet med polakker det mest sjokkerende arbeidet med Robert (navn endret), som i 16 år jobbet ulovlig i England, hvorav han tilbrakte 8 år i kjelleren til den personen han jobbet med med å renovere boliger. I denne kjelleren døde også partneren hans. Da jeg møtte ham for første gang, veide han 45 kg, han hadde tuberkulose og snakket om mannen han bodde hos, som om de var i familie.

Czytaj również: Magdalena Rybska og WOŚP Oslo >>>

Dette var det mest alvorlige tilfellet av det såkalte Stockholm-syndromet jeg noensinne har møtt. Han ville ikke ha hjelp, han ville bare jobbe, men selvfølgelig hadde han ikke styrken, og selvfølgelig var hans “familie” ikke interessert i et slikt kompromisse. Jeg holdt kontakten med ham i seks uker mens han var i den smittsomme sykdomsavdelingen, og endelig klarte jeg å skaffe tilliten hans og han dro til sikkerhetshuset. Da kom han endelig tilbake til sin familie i Polen, men det var først etter at legen fortalte ham at hvis han kom tilbake til jobb, ville han dø fordi kroppen var for svak. Typiske polakker, bokstavelig talt jobber til de dør.

Aleksandra Czech-Hva er de vanligste problemene du opplever under arbeidet ditt?

Alkoholisme, narkotikamisbruk, psykisk lidelse, vold i hjemmet, slaveri, hjemløshet, arbeidsledighet, utnyttelse på jobben, ekstrem fattigdom, rasediskriminering, PTSD, gjeld, manglende oppholdsrettigheter, prostitusjon.

Parada Armii Zbawienia na ulicach Oxfordu / fot. Wikimedia Commons

Frelsesarmeen dukket opp i Norge så tidlig som 1888. Hvordan ser strukturer ut? Fungerer organisasjonen dynamisk i dette landet, og hvordan ser det ut sammenlignet med London, hvor den ble opprettet? I hvilke land er Frelsesarmenes strukturer de mektigste?

Jeg har bare jobbet i Frelsesarmen i Norge siden august, men det er en veldig gjenkjennelig og respektert organisasjon her. I England jobbet jeg mye med Frelsesarmen, som styrte et nettverk av sikkerhetshus for ofre av menneskehandel og det var veldig godt organisert.

Frelsesarmen har grener i 128 land, så det er vanskelig for meg å svare. Jeg er også imponert over aktivitetene i den polske hæren, som driver bekreftelsen av jobbbud og er sterkt forpliktet til å hindre slaveri og øke bevisstheten om det i Polen. Jeg hadde muligheten til å møte en del av det polske laget under konferansen i Malbork for en og en halv måned siden, og de er veldig involvert mennesker, de trenger vi mer av!

Czytaj również: Dariusz Bruhnke – polsk ZOO jeger>>>

Frelsesarmeen arbeider ut fra forutsetningen om at ethvert menneske er verdifullt og alle har potensialet og at vi alle kan spille en verdifull rolle i samfunnet.

Frelsesarmeens struktur, selv om den er en kristen organisasjon, er bygget på grunnlag av militære organisasjoner. Så i alle land har hæren sine egne geografisk spredte kropper. Armékorpset anvender offiserer som forvaltes av korporaler, sergeanter og på nasjonalt nivå, generaler. Den andre delen av hæren er også vanlige ansatte, som meg, som ikke er utdannede offiserer og spesialiserer seg på sosialt arbeid, etc.

Korpus w Ålesund / fot. Wikimedia Commons

Aleksandra Czech-Hvilken rolle spiller du i norske strukturer?

Frelsesarmenes aktivitet i Norge foregår i den såkalte tredje sektoren – sammen med andre frivillige organisasjoner.

Likevel finansieres mange prosjekter, for eksempel mitt Migrasjonssenter, fra bykontoret, som på grunnlag av et tilbud for en gitt tjeneste overfører deler av offentlige midler fra en gitt organisasjon for eksempel for å drive hjelp senter for hjemløse. På dette prinsippet kjører Frelsesarmen også de såkalte Vinternatt- eller nattlisjer for hjemløse når temperaturen faller til -10. Som en organisasjon har vi færre barrierer, og vi er mer tilgjengelige enn f.eks. Rådhuset. Vi opptrer som en sammenheng mellom samfunn og statlige organer.

Czytaj również: Sławomir Łosowski – Grunnlegger av bandet KOMBI >>>

12. november organiserer du et arrangement som markerer 100-årsjubileet for Polens uavhengighet. Hva kan vi forvente? Hva er ideen bak denne hendelsen?

Det er et lite arrangement med sikte på å feire 100-årsjubileet for Polen for folk som er i en vanskelig situasjon i Oslo. I de siste månedene har jeg hatt kontakt med polakker som er hjemløse her, arbeidsledige og / eller har alkohol, psykisk helse etc.

Jeg ønsker å lage litt polsk mat,  spille polsk musikk og kanskje en quiz, ingenting komplisert. En vanlig mulighet til å møte på et varmt sted med hyggelige mennesker og se hvordan vårt senter fungerer. Arrangementet er finansiert av Frelsesarmen, jeg vil også få hjelp til å lage mat fra en polsk frivillig som kontaktet meg etter å ha sett et intervju med Radio Wataha. Jeg er veldig takknemlig for denne hjelpen!

Finn ut mer om arrangementet >>>

Pogoda

loader-image
Oslo, NO
4:44 pm, cze 15, 2024
temperature icon 18°C
zachmurzenie duże
Humidity: 52 %
Pressure: 1005 mb
Wind: 11 mph
Wind Gust: 21 mph
Clouds: 100%
Visibility: 0 km
Sunrise: 3:54 am
Sunset: 10:41 pm

Kurs walut

Polish zloty

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian krone

SEK

0,384

Swedish krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Polecane artykuły

Najnowsze artykuły

Zmiana przepisów od 1 lipca 2024: Sprzedaż używanych towarów będzie łatwiejsza

Zmiana przepisów od 1 lipca 2024: Sprzedaż używanych towarów będzie łatwiejsza Dołącz do Watahy - włącz Radio Wataha Sprzedaż używanych towarów będzie łatwiejsza Storting przyjął propozycję rządu dotyczącą zmian w…


Zmiany w umowach o pracę: Zaktualizowane wzory umów o pracę

Zmiany w umowach o pracę: Zaktualizowane wzory umów o pracę Od 1 lipca zaczną obowiązywać nowe wymogi dotyczące informacji, jakie muszą zawierać umowy o pracę. Na stronie internetowej Norweskiej Inspekcji…


Rekordowa dywidenda dla społeczności: Raport własności Państwa za 2023

Rekordowa dywidenda dla społeczności. Raport własności Państwa za 2023 Zaprezentowany został Raport własności Państwa za rok 2023, który pokazuje, że spółki ważne dla tworzenia wartości w kraju przekazały rekordową dywidendę.…


Odwiedź nasze serwisy społecznościowe