Infeksjon salmonella i flere provinser - Mat er sannsynligvis av ukjent opprinnelse
Folkehelseinstituttet (FHI) har oppdaget et utbrudd av mage -tarmbakterien Salmonella Enteritidis. 12 personer fikk diagnosen bakterien.
I tillegg er det åtte mistenkelige saker. Smittetilfeller er geografisk spredt over store deler av Norge.
Kilden til infeksjonen er sannsynligvis mat, men FHI vet ennå ikke hvilken type mat det kan være.
En reell trussel
- De smittede bor i mange forskjellige fylker. Det er derfor vi tror de er smittet med mat som er utbredt, sier Dr. Hilde Marie Lund fra Infection Control and Emergency Preparedness.
Totalt er det 20 mennesker i denne epidemien så langt, inkludert både bekreftede og mistenkte tilfeller.
- Vi samarbeider med Mattilsynet og overleger i kommunene der utbruddene skjedde. Undersøkende arbeid kan være komplekst og tidkrevende. Det er for tidlig å si om dette er en begrenset epidemi eller om den vil øke i omfang, melder Lund.
Smittet er mellom 11 og 91 år, er gjennomsnittsalderen 59 år. 60 prosent er kvinner. De smittede kommer fra regionene Viken (9), Oslo (3), Innlandet (2), Vestfold og Telemark, Agder, Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Nordland.
10 tilfeller ble innlagt på sykehus
Bakterier fra Salmonella -gruppen er svært vanlige årsaker til matforgiftning. Smittekilden er først og fremst matvarer, hovedsakelig proteiner, dvs. kjøtt og dets produkter, melk og produkter, egg og delikatesseprodukter. Salmonellainfeksjon kan oppstå på grunn av feil lagring av mat eller på grunn av dårlig kostholdshygiene.