Wataha.no
Send rapport radio TV Din konto

Norge oppdager en skatt: de største forekomstene av sjeldne jordartsmetaller på det kontinentale Europa

Dodaj gjøre ulubionych
4.7/5 - (15 stemmer)
4.7/5 - (15 stemmer)

Den 6. juni i Oslo, på en pressekonferanse, offentliggjorde det norske gruveselskapet Rare Earths Norway ("REN") mineralressursestimater som indikerer at fenkarbonatittkomplekset inneholder de største forekomstene av sjeldne jordartselementer på det kontinentale Europa.

Les også: Feriearbeid i Norge: Dette bør du vite og huske

Europas største forekomster av sjeldne jordartselementer i Norge

Etter tre år med fokusert leting har REN gitt estimater av uberørte mineralressurser for fenkarbonatittkomplekset. Konsulentfirmaet WSP har gitt støtte og teknisk veiledning gjennom hele kampanjen og har nå utarbeidet et foreløpig estimat av de utledede mineralressursene i samsvar med kravene i den australske koden for rapportering av leteresultater. Dette er en viktig milepæl for Norges sjeldne jordarters virksomhet og understreker Norges posisjon som en viktig del av den europeiske verdikjeden for sjeldne jordarter og kritiske råvarer.

Et kjempefunn for REN, Norge og Europa

Maiden Mineral Resource Estimate viser at komplekset inneholder de største tidligere vurderte REE-forekomstene på det kontinentale Europa. Gjeldende estimater dekker det store flertallet av prosjektområdet, som er et enormt funn for REN, Norge og Europa.

REN forventer at utvikling av nye gruvemetoder vil øke ressursanslagene.

– Dette er et veldig viktig øyeblikk for Norge som arbeider med sjeldne jordartselementer. Ressursestimatet fremhever forekomstens potensial som en virkelig transformativ ressurs som kan understøtte en sikker verdikjede for sjeldne jordarter i Europa. Vi samarbeider med ledende partnere som Montanuniversität Leoben i Østerrike for å utvikle denne forekomsten ved å bruke verdens mest bærekraftige mineralutvinnings- og prosesseringsteknologi, for å minimere miljøfotavtrykket, sier Alf Reistad, administrerende direktør i Rare Earths i Norge.

Bli med i Wataha – slå på Radio Wataha

8,8 millioner tonn sjeldne jordartsmetaller

Ifølge pressemeldingen er forekomsten beregnet å inneholde 8,8 millioner tonn sjeldne jordmetaller og de er viktige for det grønne skiftet.

Ressursestimater viser at Norge har rettighetene til den største forekomsten av sjeldne jordartselementer på det kontinentale Europa.

– Vi har nå bekreftet gjennom en uavhengig tredjepart at vi har betydelige mineralressurser. Dette er en milepæl for oss som kan være ekstremt viktig for lokalsamfunnet i Nome, men også for Norge og Europa i generasjoner, sier Trond Watne, sjefgeolog i Norsk sjeldne jordartsorganisasjon.

Innskuddet er større enn antydet av forskning utført i 2019

Telemark kommunes geologiske rådgiver, Sven Dahlgren, er positivt overrasket over størrelsen på komplekset.

– Vi er glade for å kunne meddele at geologiske data indikerer at forekomsten er enda større enn forskningen utført av geologisk konsulent i 2019. Dette bekrefter at fenkarbonatittkomplekset utvilsomt er den største forekomsten av REE-mineraler i Europa. Dette ser veldig lovende ut og det blir spennende å følge prosjektet videre, sa Sven Dahlgren.

Rare Earths Norway forfølger aktivt den norske regjeringens ambisjoner gjennom en ny mineralstrategi som tar sikte på å utvikle den mest bærekraftige mineralindustrien i verden, heter det i pressemeldingen.

Sjeldne jordelementer er viktige for det grønne skiftet fordi de brukes i produksjon av batterier og vindturbiner, samt i forsvarsindustrien.

Neste trinn i prosjektet

Rare Earth Norway planlegger å åpne et pilotanlegg i nærheten av forekomsten i Nome kommune, hvor de skal teste ut ny teknologi og optimere mineralprosessering.

Leting, utvikling av nye teknologier og testgruvedrift bør resultere i en investeringsbeslutning på 10 milliarder kroner for å sette i gang første gruvedrift i 2030. Norge kan da dekke 10 % av etterspørselen etter sjeldne jordartselementer.

Den norske regjeringen har gjennom sin politiske plattform "Hurdalsplattformen" og Norsk mineralstrategi store ambisjoner for norsk mineralnæring, inkludert målet om å utvikle den mest bærekraftige mineralindustrien i verden i Norge.

I fremtiden kan norske forekomster vise seg å være viktigere for Europa enn norsk gass.

Lik oss på Facebook og del innlegget vårt med andre

Kilde: Rare Earths Norway AS, Foto: pixabay

Les også: Norge vil forby bruk av helse- og miljøfarlige kjemikalier

Pogoda

loader-bilde
Oslo, NEI
5, 24. juli 2024
temperaturikon 18° C
tungt skyet
Fuktighet:83%
Pressure:1013 mb
Vind:8 mph
Vindsmak:13 mph
Skyer:99%
Sikt:0 km
Soloppgang:4: 40 am
Solnedgang:10: 05 pm

Vekslingskurs

PLN

NOK PLN

=

NOK

0,375

Norsk krone

SEK

0,384

Svenske kroner

EUR

4,310

euro

USD

3,932

USA dollar

Anbefalte artikler

Siste artikler

Endrer du adresse? – Du trenger ikke betale for å melde flytting

Endrer du adresse? - Du trenger ikke betale for å melde flytting - Ikke alle vet at flyttingsmelding til Folkeregisteret er gratis og at det kan gjøres direkte i...


Med buss for 10 kr: Frem til 18. august, kun så mye for en enkelt bussbillett

Med buss for 10 kr: Frem til 18. august, akkurat så mye for en enkelt bussbillett I hele juli og frem til 18. august koster en enkeltbillett på alle busslinjer i Innlandet kun...


Ekstremt høy vannstand i elver og bekker: Telemark kommune

Ekstremt høy vannstand i elver og bekker: Telemark kommune NVE opplyser at nedbøren som har kommet det siste døgnet var lokal og kraftig. Vannmassene har ført til ekstremt høye...


Besøk våre sosiale nettverkssider