– Flere barn og unge trenger å få øynene opp for den gode kvaliteten på fisken og sjømaten vi har i Norge. For å motvirke den fallende trenden må vi sikre enkel tilgang på sjømat. Vi vet at prisen på fisk og sjømat utgjør en stor barriere for å øke deres forbruk i skoler og barnehager. Derfor bevilger vi nå ytterligere 3,9 millioner kroner til matprogrammet Fiskesprell for å styrke tilgangen på sjømat, sier fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth.
Les også: Test av alarmvarsler på mobiltelefoner
Fiskesprell-program. Færre i Norge spiser fisk og sjømat
Det blir stadig færre innbyggere i Norge bestemmer seg for å spise fisk og sjømat. Denne trenden har dessverre ikke endret seg på flere år, spesielt blant barn og unge. Som svar på dette fenomenet mottar ernæringsprogrammet Fiskesprell ytterligere midler på 3,9 millioner kroner. Målet er å øke støtten til råvarer i skoler og barnehager.
Folk i Norge spiser mindre fisk
2023 var det beste året noensinne Norsk sjømateksport. Verdien av eksporten økte med 14 prosent sammenlignet med 2022, som også var et rekordår. Men forbruket av fisk og sjømat ved innbyggere i Norge har falt jevnt og trutt i mange år. Det har vært en nedgang på 2015 siden 13 prosent i konsum av fisk og sjømat.
– Fisk og sjømat er nest størst eksportvarer Norge. Samtidig har vi aldri spist mindre fisk enn vi gjør her hjemme, og derfor er regjeringen forpliktet til å gjøre mer. Sjømat er både bærekraftig og sunt, så vi må endre denne trenden. Det handler både om helsen vår og planetens helse, for havet er den mest bærekraftige matkilden vi har. Jeg ønsker å bidra til at flere barn og unge forelsker seg i næringsrik og smakfull fisk og sjømat gjennom Fiskesprell-programmet, sier Myrseth.
Flere tiltak for å endre den negative trenden
– Den negative trenden i sjømatkonsumet har trolig mange årsaker. Regjeringen tar denne negative utviklingen på alvor og vurderer både årsaker og mulige handlinger. Vi har nemlig satt sammen en ekspertgruppe for å utforske kostnadseffektive tiltak som kan bidra til kvalitets forbedring dietter og redusere sosiale forskjeller. Å endre denne trenden vil kreve en felles innsats – fra produsenter og matvarehandel, restauranter og kantiner, på skolen, i samfunnet arbeidsplass og selvfølgelig hjemme. Jeg håper mer Nordmenns skal bruke det nye året til å sette mer fantastisk sjømat på bordet, sier Myrseth.
En gruppe eksperter leverte sitt rapporten til Helse- og sosialdepartementet 5. januar og skal nå analyseres.
Om Fiskesprell-programmet
Fiskesprell er et nasjonalt ernæringsprogram som har som mål å øke forbruket av fisk og sjømat blant barn og unge. Dette oppnås gjennom opplæring av ansatte i barnehager, skoleklubber og studenter som studerer til yrker knyttet til barne- og ungdomsomsorg i ungdomsskoler. Målet er å motivere og inspirere voksne med ansvar for ernæring til barn og unge til å tilberede sjømatretter.
Fiskesprell gir også gratis undervisningsmateriell og tilbyr støtte ved innkjøp av sjømat til barnehager og skoler. Programmet gir barn og unge lik tilgang til fisk og sjømat, noe som bidrar til å redusere sosiale forskjeller i kosthold.
Lik oss på Facebook og del innlegget vårt med andre
Kilde: regjeringen
Les også: Test av alarmvarsler på mobiltelefoner