– Bocuse d'Or i Trondheim i 2024 blir en stor begivenhet for alle som har et hjerte for god mat og ønsker å se mat i verdensklasse. Norge har etablert seg som en matnasjon med internasjonalt format og er preget av våre unike råvarer av høy kvalitet og kokker i verdensklasse. Vi skal vise det til hele verden i disse dager i mars neste år – sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Siden 1987 har Norge deltatt i verdensfinalen i Bocuse d'Or 17 ganger med best resultater. Nylig, i januar i år, vant Filip August Bendi sølvmedaljen på konkurransen i Lyon.

Les også: Det vil kreves faglig kompetanse for å få drosjeløyve

Bocuse d'Or Europe arrangeres på Trondheim Spektrum 19.-20. mars 2024. De ti beste kandidatene i denne konkurransen går videre til verdensfinalen i Lyon i 2025.

– Dette forsterker Norges rolle som et viktig matland og reisemål. Vi har et unikt utvalg av fjord- og jordråvarer og dette blir et fantastisk utstillingsvindu for alt vi har å tilby. Dette bekreftes av Trøndelags posisjon som matregion. Bocuse d'Or er også en viktig arena for å styrke rekrutteringen både til produksjon av råvarer, storkjøkkenbransjen, samt turist. Her er det mange muligheter for ungdom som ønsker å jobbe i næringer med gode fremtidsutsikter, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran.

Støtte til å bygge sterke mat- og turistregioner

Støtte fra Landbruks- og matdepartementet er 4,5 millioner kroner. Den ble tildelt under Utviklingsprogram for vekst og verdiskaping basert på landbruk og reindrift administrert av Innovasjon Norge. Aktiviteter som får støtte fra programmets omdømmemidler skal bidra til å bygge Norge som et internasjonalt anerkjent matland med en sterk lokal og regional identitet. Programmet gir også støtte til oppdretts- og reindriftsopplevelser og aktiviteter som skal bidra til å transformere Norge til et attraktivt reisemål. Nærings- og fiskeridepartementet gir 2 millioner kroner.

Rekruttering til mat- og serveringsbransjen

Tilgang på tilstrekkelig og tilstrekkelig arbeidskraft er den største utfordringen for hele verdikjeden i næringsmiddelindustrien. Bocuse d'Or Europe 2024 bør også brukes til å promotere næringsmiddelindustrien og vise unge mennesker alle de gode jobbmulighetene i denne bransjen.

Norske kokker og norske råvarer vinner Bocuse d'Or

Bocuse d'Or er det uoffisielle verdensmesterskapet i fransk mat. Konkurransen finner sted annethvert år i Lyon. Deltakerne kvalifiserer seg til konkurransen under det nasjonale utvalget i sine land. Den nasjonale konkurransen i Norge er konkurransen Årets kokk. I 2008 ble kvalifiseringskamper for hvert kontinent introdusert for første gang før finalen i Lyon. For Europa er det Bocuse d'Or Europe. I 2024 skal 20 europeiske land delta i kampen om 10 plasser ved verdensmesterskapet i Lyon 2025. Norge er sammen med Frankrike det landet som har vunnet flest Bocuse d'Or-seirer i historien.

Trøndelag – et sted for kulinariske opplevelser

Trondheim arrangerer Bocuse d'Or Europe 2024. Det er planlagt en rekke tilhørende arrangementer og aktiviteter både før og etter konkurransen. I Trøndelagsregionen har det gjennom årene blitt jobbet systematisk for å bygge en sterk mat- og reiselivsregion. Denne jobben er godt forankret i regionale og lokale forretningsplaner.