De siste femten årene har mengden marine omega-3-fettsyrer i oppdrettslaks halvert. En porsjon er fortsatt nok til å dekke det daglige behovet.
Det mener Havforskningsinstituttet, som har sett på innholdet av de viktigste næringsstoffene i oppdrettslaks de siste 15 årene.
– Resultatene våre viser at mens marine omega-3-fettsyrer er mer enn halvparten så inneholder laks fortsatt mange viktige næringsstoffer, sier stipendiat Amalie Moxness Reksten i en pressemelding.
I løpet av de siste femten årene har oppdrettslaks gått fra å spise mest marint fôr til mer plantebaserte ingredienser som soyabønner, raps, hvete, mais og solsikke.
– Fôrendringer påvirker innholdet i fiskefiletene vi spiser, sier Reksten.
– Vi så det største fallet i omega-3 mellom 2005 og 2011, mens nivåene har vært relativt stabile de siste årene, sier han.
På den annen side holdt vitamin D-innholdet seg stabilt mens vitamin B12-innholdet økte noe. Mengden jod har sunket.
– Fet fisk inneholder lite jod, noe som bekreftes av vår forskning. Faktisk har jodinnholdet sunket noe over tid til tross for den lave mengden. Dette er Reksten.
Kilde: NTB