Inspektører ved Statens tilsyn arbeid de drar nå na sjekker. De ønsker å sjekke om ansatte i serverings- og serveringsbransjen har sine lønns- og arbeidsvilkår.
– Alle som jobber i serveringsbransjen må nå forberede seg på besøket vårt, sier Cathrine Prahl Reusch, seksjonsleder i Arbeidstilsynet.
– I førjulstiden gjør vi alt, fordi vi vet at dette er en bransje der ansatte er spesielt utsatt for brudd på helse- og sikkerhetsforskriftene. Nå er det en travel tid der arbeidstakerrettigheter og arbeidsforhold som oftest krenkes.
I ukene som kommer vil Arbeidstilsynet gjennomføre tilsyn og undersøkelser over hele landet. Tilsyn vil i hovedsak fokusere på lønns- og arbeidsvilkår. Målgruppen for tilsynet omfattet både restauranter, utesteder, gatekjøkken og hoteller.
En bransje utsatt for vilkårlighet
- Gjestfrihetsbransjen er full av små bedrifter, høy omsetning og travle sesongtopper. I tillegg er det mange ung ansatte samt mange utlendinger som ofte er mindre bevisst sine plikter og rettigheter i arbeidslivet, sier Prahl Reusch.
– Serverings- og serveringsbransjen tilhører de bransjene som er mest utsatt for risiko, så det er ekstremt viktig at vi er spesielt oppmerksomme på det.
Tidligere tilsyn har også vist at det er en del useriøse operatører.
Les også: Historien om norsk olje på 5 minutter
- I tillegg til en del sårbare arbeidstakere er bransjen preget av til tider lange arbeidsdager, mye kvelds- og helgearbeid og fysisk krevende arbeid. Alle disse faktorene gjør det sårbart for kriminalitet og frihet på arbeidsplassen, sier Prahl Reusch.
Minimumslønnskrav
En av tingene som sjekkes er lønn. Det er en generell minstelønn for alle ansatte i serveringsbransjen. Minstelønnen er satt blant annet for å sikre like lønnsvilkår i bransjen for alle ansatte. Dette er fordi arbeidstakere i gjestfrihetsbransjen ofte er mer sårbare for utnyttelse.
Minstelønnen gjelder uansett om arbeidstakeren er norsk eller utenlandsk. Det spiller ingen rolle om arbeidstakeren er fast eller midlertidig ansatt, om han jobber heltid eller deltid.
Gi oss en pekepinn
Vi ønsker veiledning ved mistanke om upassende forhold eller brudd på helse- og sikkerhetsbestemmelser i serveringsbransjen. Kontakt oss.
Her kan du gi et hint Arbeidstilsynet.
Har du spørsmål knyttet til din egen faglige situasjon kan du kontakte oss.
Her finner du kontaktinformasjon til Arbeidstilsynets responstjeneste.
Kilde: Arbeidstilsynet
Les og lær mer: Norske etterforskere ved Den internasjonale straffedomstolen