I år er et godt epleår i Norge. Vi venter på en rekordkapasitet på rundt 10 000 tonn. I dag, tirsdag 28. september, feirer vi den norske epledagen.
Det er mange som gleder seg til saftige, knasende og smakfulle epler
I år har vi gode vekstforhold med varm høst. Det er mange som gleder seg til de saftige, knasende og smakfulle norske eplene kommer på markedet. Vi kan og bør dyrke mer frukt i Norge. Det er derfor frukt- og grønnsaksektoren prioriteres i landbruksregionene som jeg er ansvarlig for, sier Olaug Bollestad, landbruks- og matminister.
"En et eple om dagen holder legen unna meg"
Kloke gamle ord som "En et eple om dagen holder legen unna meg"bestemødrene våre pleide å si Den er fortsatt gyldig. Den største norske eplesorten er Aroma, etterfulgt av Discovery og Summerred. Andre norske varianter er Rød Gravenstein, dyrket siden slutten av XNUMX -tallet, Raud Prins / Kronprins, Julyred, Åkerø og den splitter nye Rubinstep.
Vi har varianter av epler med tynn hud, søtt og surt kjøtt med en sprø konsistens
Norske epler modnes sakte gjennom sommeren med kjølige netter og lyse dager. Så vi har varianter av epler med tynn hud, søtt og surt kjøtt med en sprø tekstur.
Det var munkene som startet dyrking av epler i Norge på XNUMX -tallet.
Les vår neste artikkel: Suppe for tirsdag
Spesiell vekt på grønn sektor, frukt og grønnsaker
Landbruksavtalen fra 2019 legger særlig vekt på den grønne sektoren. Dette ble videreformidlet i senere avtaler som prioriterte råd, forskning, investeringer og tiltak om fornybar energi og grønn sektorsteknologi. Fra 2020 vil en del av pengene til investeringer og forretningsutvikling (IBU) bli tildelt frukt- og grønnsaksindustrien. Investeringstilskudd til frukt- og grønnsaksindustrien gjelder hovedsakelig lagring av frukt og grønnsaker og bygging av nye fruktfelt. De siste ti årene har fruktproduksjonen i Norge økt med 21% og grønnsaksproduksjonen med 26%.