De norske helse- og landbruksministrene ønsker en tilpasning til EUs regelverk om holdbarhetsmerking av egg.
Regelen om at egg maksimalt kan ha en «siste bruksdato» på 28 dager er begrunnet av folkehelsehensyn på grunn av forekomsten av Salmonella i egg i mange EU-medlemsstater. I Norge er forekomsten av Salmonella i egg svært lav, så vi møter ikke de samme utfordringene. Helseministrene Ingvild Kjerkol og landbruksministrene Sandra Borch vil derfor be om at teksten tilpasses forskriften om holdbarhetsmerking.
Les også: Kontroll i renholdsbransjen
– Fra norsk side har vi fulgt dette nøye siden forskrifter vedr egg ble innført i EØS-avtalen i 1999. Det er helt nødvendig for oss å gå gjennom EU-runden fordi en slik regelverksendring vil få konsekvenser for norsk eggproduksjon. En slik endring vil også by på utfordringer for næringen. Samtidig er det viktig å understreke at Norge er selvforsynt med egg av god kvalitet. Vi har gode kontrollmekanismer på plass for å hindre salmonella i fjørfeproduksjonen i dag. Derfor er det sterke grunner til å be om justeringer, sier Sandra Borch, landbruks- og matminister.
Omstilling vil være bra for næringen
– Holdbarhetsmerking er viktig for både forbrukere og industrien, og har betydning for hvor mye mat som kastes. I denne saken er jeg glad for at landbruksministeren og jeg kan samarbeide om å be om en tilpasning som vil være bra for næringen og ikke vil påvirke negativt. folkehelse – sier helseministeren og sosialhjelp Ingvild Kjerkol.
Lik oss på Facebook og del innlegget vårt med andre. Takk skal du ha.
Kilde: regjeringen
Les og lær mer: Norsk økonomi ved et vendepunkt