Den siste sendingen av Radio Wataha Live! ble viet til Ania Lyjak og Aldona Flis-Urbanek. De er to polske kvinner som jobber på Fortet Restaurant til daglig. De forbereder seg der, blant andre estetisk tiltalende og like deilige kaker. I begynnelsen av sendingen kan du se en sjokoladekake fra den såkalte "Shisha bar cream" og mascarponeost.
Vanskelig begynnelse
Ania Lyjak kom til Norge for mindre enn seks år siden. Beslutningen om å emigrere skyldes ønsket om å forbedre hans økonomiske situasjon. Han jobber for tiden som kokk på Fortet Restaurant. Men før hun nådde denne posisjonen, måtte hun overvinne mange vanskeligheter. Ania og mannen kom til Land of Fjords i januar 2013. De første 4 månedene kunne hun ikke finne arbeid noe sted. Til slutt dro hun til NAV, hvor hun møtte Mr. Knut. Hun fortalte ham om vanskene hennes. Tjenestemannen rådet henne til å gå til en restaurant på den polske kvinnens bosted og spørre om praksisplasser. Slik begynte hun sitt eventyr med gastronomi.
Les også: Praksis i Norge - en måte å komme seg ut av arbeidsledigheten >>>
Veien til suksess
Ania Lyjak begynte imidlertid ikke å lage mat umiddelbart. De første jobbene hun gjorde var rengjøring, venting, og deretter jobbet hun som kjøkkenassistent. Etter to år har hun allerede blitt kokk. Paradoksalt nok har den polske kvinnen ingen gastronomisk utdannelse. I Polen fikk hun tittelen økonomisk tekniker.
Å jobbe på kjøkkenet er deres lidenskap
For Ania Lyjak og Aldona Flis-Urbanek er det en lidenskap å jobbe innen gastronomi. Som de sier, i livet er det verdt å gjøre ting som er morsomme. Uten det vil det ikke være noen suksess eller håndgripelige resultater. I tillegg er Anias eksempel det beste beviset på at du ikke trenger å ha et yrke når du kommer til Norge. Takket være instrumentene for å aktivere arbeidsledige i NAV, spesielt praksisplasser, kan hvert yrke læres.
Les også: Tillatelse for periodisk arbeidsledige >>>
Kvinner har to ulike spesialiseringer. Ania har spesialisert seg på matlaging – spesielt norsk kjøkken – mens Aldona jobber med konfekt. Denne andre polske kvinnen har vært i Norge litt lenger enn kokken på Fortet Restaurant. Hun kom først til landet for 15 år siden for å besøke faren sin, som jobbet her på den tiden. I løpet av denne tiden møtte hun sin nåværende ektemann. Beslutningen om å emigrere permanent ble ikke tatt umiddelbart. Hun modnet til det gradvis, men til slutt dro hun Polen til Norge.
Samarbeid mellom en pol og en nordmann
Begge polske kvinnene jobber på en restaurant som drives av en norsk kvinne - Gry Hagen. Ania Lyjak er positiv til denne formen for internasjonalt samarbeid. Som hun hevder - preges det å jobbe med nordmenn ved at grensene mellom den ansatte og sjefen vanligvis er uskarpe. Det er hovedsakelig basert på prinsippene for partnerskap og samarbeid, samt gjensidig bistand. Personalet er også aktivt involvert i arbeidet med tilbudet. De bestemmer sammen hva som er på menyen og endrer gjensidig sine egne forslag. De diskuterer også hvordan rettene skal serveres gjestene.
Les også: Dagpenger for utlendinger - hvordan gjøre det? >>>
Restauranten er åpen for det polske samfunnet
Fortet Restaurant har mange rom hvor du kan organisere ulike arrangementer. Alle er utstyrt med nødvendig utstyr som lar deg gjennomføre konferanser. Det er også et rom for folk som trenger det. Kostnaden for å leie et rom er cirka 1500 kroner.