2. november fant verdens ostekonkurranse sted i Bergen. World Cheese Awards 2018 samlet osteprodusenter, forhandlere, forbrukere, kjøpere og mange flere. Det er anslått at rundt 3500 oster deltok i konkurransen, som ble vurdert av 230 eksperter fra hele 29 land!
World Cheese Awards 2018
Det var i dag, 2. november, at verdensostkonkurransen fant sted i Bergen. Dommerhallen i Bergens Grieghallen var fylt til randen av mennesker som binder livet sitt med ost. På denne dagen dømte verdens ganer og neser hvilken ost i en gitt kategori som ville vinne. Konkurransen var ikke enkel ettersom denne konkurransen brakte rekordmange 3472 oster. Hele arrangementet ble sendt direkte på WCA TV.
Les også: Økt kolesterol? Hva betyr det?
Hvordan ser karakteren ut?
I år befant alle deltakere og evaluerere seg i den store salen i Bergens Grieghallen. Oster fra så mange som 6 kontinenter har blitt evaluert av en nøye sammensatt og valgt gruppe tekniske eksperter, kjøpere, forhandlere og matforfattere. Dommerne jobbet i lag på 3 eller 4 og delte ut oster med gull, sølv eller bronse. Det som ble tatt i betraktning var ostens skall, fargen på selve osten, dens konsistens og viktigst, smaken. Hver gruppe av juryen tildelte bordosten en gullpris, og først senere ble denne osten dømt av Superjuryen på 16 eksperter. Bortsett fra at oster tildeles gull, sølv og bronse, mottar oster også trofeer som countryost.
Vinnere
Dette året var litt av en overraskelse for noen mennesker. Vinneren var "Fanaost", som ble laget i Ostegården i Bergen. Dessverre var dette resultatet ganske sjokkerende Jørna Hafslund fra Ostegården fordi han alltid var leder. Mens han kommenterte resultatet: "Det er sykt, jeg trengte ikke å vente så lenge på resultatet." Det er verdt å nevne det Norge ute av 1. plass hun tok også andreplassen. Podiet ble inntatt av ekte, brun geitost fra Stordalen. Ekspertene bestemte at fransk ost også tar andreplassen.
Les også: Et alarmerende antall dødsfall av hjerteinfarkt
Sjokkerende seier
Faktisk er seieren til Fanaost en hyggelig overraskelse for alle, og sikkert for skaperen. Produsenten sier at osten hans er mild, halvfett og minner om Gouda. Hafslund, som det står i NRK, legger til "Jeg lagde litt ost fordi jeg synes landsbyen Fana er så vakker at den kan lage sin egen ost og bli rik på den".