Årets beste ost 2021. Årets NM (Norgesmesterskap) fant sted fredag 22. oktober. Mer enn 200 oster fra 56 produsenter ble presentert på DOGA -messen i Oslo. Produktene er evaluert av over 50 forskere, teknologer og matprodusenter.
56 norske produsenter deltok på messen
- Jeg vil gratulere alle vinnerne av ostemesterskapet Norge, spilte 22. oktober. Spesielle gratulasjoner til - Stavanger Ysteri og Konrad, som har mottatt prisene Årets ost. Norsk osteproduksjon blomstrer og er en viktig del av norsk landbruk. Jeg vil bidra til å sikre en fortsatt god utvikling av denne bransjen - sier landbruks- og matminister Sandra Borch.
Mer om Norgesmesterskapet i ost
Siden 2001 har det vært arrangert nasjonale bondeostutstillinger i Norge. Som en del av disse utstillingene vil det til slutt bli arrangert Norgesmesterskap i ost. Utviklingen av deltakelse kan illustrere utviklingen av norsk ostindustri på mange måter. I 2001 deltok 40 produsenter, totalt 67 oster, på den nasjonale gårdsostutstillingen på Fagernes.
Målet med arrangøren av Norgesmesterskapet i ost er:
- Oppmuntre flere til å kjøpe norske og lokalt bearbeidede oster takket være høy kvalitet og gode smaker
- Å øke bevisstheten om forskjellige smaker og kategorier av oster, inkludert tradisjonelle oster
- Å øke bevisstheten om viktigheten av norsk og lokalprosessert ost for å bevare kulturlandskapet og matkulturen, skape verdier og bruke norske ressurser.
Variasjon av oster.
På det nyopprettede nettstedet ostelandet.no det er en oversikt over oster. Der er alle produktene delt inn etter kategori og geografi. Ostene er sortert i åtte kategorier: blåmuggost, brunost, hardost, ferskost, hvitost, rødost, salarost og tradisjonell ost. Produsenter er lokalisert over hele landet - fra Ostemaker Øverli øst i Finnmark til Tjamsland -gården ved Lillesand og Kristiansand. NM samler både landbruksmeierier og større regionmeierier.
Blant de tidligere vinnerne finner vi to som også vant VM, disse er Tingvollost og Ostegården w Fana.
God vekst i ostebransjen. Norgesmesterskap i ost
For snart 20 år siden ble det gjort en betydelig endring i reglene for melkekvotesystemet. Fra 1. juli 2003 var melkeprodusentene fritatt for overproduksjonsavgift for lokal melkeforedling. Målet med programmet var å stimulere til merverdiskaping i melkeproduksjon ved å gripe markedsmulighetene for lokal bearbeidet melk.
Mange av dagens osteprodusenter og andre småskala meieriaktører startet sin virksomhet rundt 2003. Bruksstatistikken for denne muligheten gir en god indikasjon på utviklingen av ostebransjen i Norge og viser en jevn og sterk utvikling.
Det er over 80 meierier i Norge som produserer 350 forskjellige ostetyper
Ifølge nettstedet ostelandet.no det er over 80 meierier i Norge. De produserer over 350 forskjellige typer ost. Utviklingen innen osteproduksjon følger absolutt den gode utviklingen vi ser med lokal mat og drikke. Norske forbrukere etterspør i økende grad slike produkter, og omsetningen har passert 11 milliarder kroner per år.
Les vår neste artikkel: Kontinuerlig nedgang i antibiotikabruk ...