Żurek er en tradisjonell polsk sur suppe, hvis historie går tilbake til middelalderen. Opprinnelig var det en suppe tilberedt av rugsurdeig, som ble laget i prosessen med gjæring av brøddeig. Denne surdeigen ble tilsatt den kokende kraften av kjøtt eller pølse, og deretter beriket med tilsetningsstoffer som poteter, egg eller pølse.
Żurek var en populær rett blant bønder, siden det var et billig og mettende måltid som kunne tilberedes av lett tilgjengelige ingredienser. I senere tider, spesielt på XNUMX-tallet, begynte denne suppen å finne veien til adelens og byfolkets bord, som ofte tilsatte mer sofistikerte ingredienser, som biter av villsvinkjøtt eller sopp.
Les vår neste artikkel: Påskeretter...
I dag er Żurek en av de mest gjenkjennelige rettene fra polsk mat, som er populær både i landet og i utlandet. Avhengig av regionen der den tilberedes, kan den variere litt i ingredienser og serveringsmetode, men den beholder alltid sin karakteristiske smak og aroma.
Her er oppskriften på sur rugsuppe i gammelpolsk stil:
ingredienser:
- 1 kg hvit pølse eller svinekjøtt
- 1 stor løk
- 2 hvitløksfedd
- 1 ss smør
- 2-3 laurbærblader
- 5-6 korn allehånde
- 3-4 korn Kórnik-urt
- 1-2 ts salt
- 1 ts pepper
- 1 ts merian
- 1/2 kopp surdeigsstarter
- 1/2 kopp mel
- 1/2 kopp vann
Ekstra:
- 4-5 kokte egg
- 4-5 skiver hvit pølse
- 4-5 poteter
- rømme
- persilleblader
forberedelse:
- Vask pølsen eller kjøttet og ha det i en stor kjele. Hell vann, tilsett laurbærblad, allehånde, kórnik-urt, hakket løk og hvitløk, salt, pepper og merian. Stek på svak varme i ca 1,5-2 timer, til kjøttet er mørt.
- Etter at kjøttet er stekt, fjern det fra kjelen og skjær det i terninger.
- Tilsett surdeig i buljongen og la det småkoke i ca 10 minutter.
- Bland mel og vann i en separat bolle, tilsett deretter buljongen og bland grundig. Kok i ca 5 minutter til til sausen tykner.
- Tilsett det hakkede kjøttet og stek i noen minutter til.
- Kok poteter i saltet vann, skrell og skjær i terninger. Skjær pølsen i skiver.
- Hell den sure rugsuppen i boller, tilsett pølseskiver, potetbiter, egg og en skje rømme. Dryss over hakket persille og server.
Nyt måltidet!