det er en mulighet til å feire 100 -årsjubileet for Polens uavhengighet og smake på en tradisjonell polsk rett. Gåsretter dukket opp på polske bord allerede på XNUMX -tallet, og det var en årlig tradisjon på den tiden. For tiden smaker kjøtt mindre villig av polakker, til tross for smak og helseverdier.
Gåsekjøtt på polske bord
I det tidligere Polen hadde nesten alle husstander retter fra gås i høst- og vinterperioden. Hvorfor akkurat november? Dette skyldes avlssyklusen disse dyrene. Det starter på våren og slutter på senhøsten, og det er da gås Er den beste. Forbruksperioden falt generelt 11. november - det er dagen Saint Martinog hundre år også Uavhengighetsdagen i Polen.
Hvorfor gåsen?
Hvorfor akkurat dette gås likte du så stor popularitet? Mest av alt var de avgjørende smakegenskaper. Kjøttet er mørkt, delikat og ekstremt aromatisk.
I dag vet vi også at dette er en av sunnere typer kjøtt. Den inneholder mye verdifullt protein, et helt sett med vitaminer også mineralforbindelser - for eksempel: fosfor, jern og magnesium. Gås det har også fordel sammensetningen fett - spesielt enumettede og flerumettede fettsyrer.
Det kan ikke avles industrielt
Om helsemessige fordeler gåsekjøtt det er også avgjørende at disse dyrene ikke kan avles på industriell skalasom tilfellet er med kyllinger eller kalkuner. Dette skyldes hovedsakelig at gåsen ikke vil spise hva som helst. Hel avlsprosess varer omtrent 16 uker, i løpet av denne tiden må disse dyrene beite utendørs. Deres favoritt delikatesse er havre.
En gang populær gås i dag blir den ikke så ivrig spist av polakker. I gjennomsnitt er forbruket ca. 700 ton. Dette forhindrer imidlertid ikke at Polen er ekte en avlskraft. Det er nok å nevne det bare til tysk hvert år mottar den ca. 20 tusen tone dette kjøttet.
arrangeres 11. november. Vi fortjener å feire denne dagen på en spesiell måte. Spesielt at vi i år feirer XNUMX -årsjubileet for at Polen gjenvunnet uavhengighet. Vi kan også feire på tradisjonell måte i Norge. er et arrangement organisert i Hvarvenbukta på ul. Ljansbrukveien 4b. Opptak er helt gratis, og selve seremonien starter klokken 13:00 og varer til 16:00. Hjemmelagde likører, stekt gåskjøtt og andre polske retter vil bli smakt.