Wataha.no
Send rapport radio TV Din konto

Regjeringen presenterer sin utviklingsstrategi "Matnasjonen Norge"

Dodaj gjøre ulubionych
Vurder artikkelen
Vurder artikkelen

Regjeringens Matnasjonen Norge -strategi forbinder og fremhever koblingene mellom næringspolitikk og folkehelsepolitikk.
Et matsystem som beskytter de tre dimensjonene til bærekraftig utvikling. (miljø, sosial og økonomisk). Den legger grunnlaget for utviklingen av en sterk matnasjon og er derfor en grunnleggende forutsetning for videre arbeid med Matnasjonen Norge.

Mat- og drikkeproduksjon er viktig for arbeidsmarkedet og verdiskaping

Mat- og drikkeproduksjon er viktig for arbeidsmarkedet og verdiskaping. Nesten 210 000 ansatte i primærnæringer i næringsmiddelindustrien og andre sektorer i næringsmiddel- og melindustrien genererer en samlet verdi på over 150 milliarder kroner per år.
Sjømatindustrien står for en årlig eksportverdi på godt over 100 milliarder kroner. I løpet av de siste 10 årene betyr utviklingen av lokal mat en økning gjennom matvarehandel med 156%. I 2020 utgjorde det totale salget av lokal mat og drikke gjennom både mat- og cateringhandel 11,8 milliarder kroner.

Næringsmiddelsektoren må være nyskapende. Samarbeid og å bygge et felles rykte

Strategien vil gi et felles utgangspunkt for å styrke verdiskapingspotensialet til Matnasjonen Norge. Potensialet til våre marine og landressurser må utnyttes godt og settes i sammenheng. Næringsmiddelsektoren må være innovativ og tilpasningsdyktig for å svare på samfunnsbehov og forbrukerpreferanser. Andre deler av næringslivet, for eksempel teknologi- og tjenesteleverandører og reiseliv (cateringindustrien), er også viktige i utviklingen av Matnasjonen Norge. Derfor understreker strategien viktigheten av innsats og samarbeid i tradisjonelle sektorer. Ved å jobbe sammen og bygge et felles omdømme kan den generelle konkurransekraften styrkes.

Det handler om trygg og ren mat, et sunt kosthold og folkehelse

- Matnasjonen Norge betyr å skape verdier og arbeidsplasser over hele landet. I landbruk, fiske og havbruk, industri og næringsmiddelindustri. Det handler om trygg og ren mat, sunt kosthold, folkehelse, matglede og kulinarisk kultur, mat- og reiselivsregioner og overordnet utviklingspotensial på disse områdene, sier Olaug Bollestad, landbruks- og matminister.
- Et sunt kosthold, kulinarisk kultur, glede ved å spise måltider er viktig for god helse og livskvalitet for både friske og syke mennesker. Selv om mange i Norge har et sunt kosthold, står vi overfor store utfordringer, sier helse- og velferdsminister Bent Høie.

Møte med formannen i Reindeer Meat Market Committee

2. mars møtte landbruks- og matminister Olaug Bollestad John Anders Lifjell, formann i Markedskomiteen for reinkjøtt. Målet med møtet var å diskutere reindriftens involvering i fortsettelsen av strategien for Matnasjonen Norge.

Reindriftsnæringen er en viktig aktør med sine unike ressurser

- Reindrift er en naturlig og viktig del av Matnasjonen Norge, både når det gjelder mat og turisme. Matnasjonen Norge må bygges i fellesskap av industrien selv, offentlig sektor og frivillig sektor. Reindriftsnæringen er en viktig aktør med sine unike ressurser. Det er derfor viktig å gå i dialog med aktører i reindriftsnæringen om hvordan næringen aktivt kan bidra, og hvilke utfordringer og muligheter som finnes, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.

Alle aktører i mat- og reisebransjen oppfordres til å ta ansvar for strategiutvikling

På møtet ble markedsføringskomiteen bedt om å gi informasjon om aktører i reindriftsnæringen. Som også kan fungere som kontaktperson med departementet i forhold til videreføring av strategien. I tillegg oppfordres alle aktører i mat- og reiselivsnæringen til å ta en aktiv rolle og ta ansvar for utviklingen av Matnasjonen Norge. Basert på rammene som er skissert i strategien.

Reindrift kan være et spennende område for bedrifter i både kjøtt- og reiselivsnæringen

- Reindrift kan være et spennende område for bedrifter både i kjøtt- og reiselivsnæringen. Jeg vil spesielt trekke frem skuespillere som * Davvi Siida og * Røros. Disse selskapene har vokst over tid. I henhold til markedet, og er bygget på grunnlag av vår solide kunnskap og erfaring basert på vår egen reindrift. De var innovative og har allerede mottatt flere priser og positiv interesse. Som hadde effekter på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. Erfaringer, som med denne typen selskaper, vil være viktig å inkludere i fortsettelsen av ernæringsstrategien, sier lederen for Markedsføringskomiteen John Anders Lifjell.

Strategien for Matnasjonen Norge ble utarbeidet i samarbeid med tre departementer

Strategien for Matnasjonen Norge ble presentert 12. februar og ble utarbeidet i samarbeid med tre departementer. Landbruks- og matdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Helse- og velferdsdepartementet. Målet med strategien er å bringe sammen og visualisere politikken til de tre departementene i et felles rammeverk.

Helse og sunn mat er viktig

Et sunt kosthold, ernæringskultur, matglede og måltider er viktige for god helse og livskvalitet for både friske og syke mennesker. Selv om mange i Norge har et sunt kosthold, står vi overfor store utfordringer. For eksempel spiser bare en av fem voksne den anbefalte mengden grønnsaker, frukt og bær. Vi klarte heller ikke å redusere forekomsten av overvekt og fedme.
Regjeringens kostholdsinnsats er for det meste forankret i regjeringens handlingsplan for bedre ernæring (2017-2021, utvidet til 2023). Der barn og unge er viktige målgrupper.

* Davvi Siida er et samisk reiseselskap dedikert til organisering av natur- og kulturopplevelser basert på den samiske kulturen.

* Rørosrein er en familiebedrift av to sørsamiske familier som driver med rein i Røros -regionen.

Pogoda

loader-bilde
Oslo, NEI
3:13, Mai 1, 2024
temperaturikon 10° C
tungt skyet
Fuktighet: 72%
Pressure: 1027 mb
Vind: 3 mph
Vindsmak: 2 mph
Skyer: 87%
Sikt: 0 km
Soloppgang: 5: 14 am
Solnedgang: 9: 13 pm

Vekslingskurs

PLN

NOK PLN

=

NOK

0,375

Norsk krone

SEK

0,384

Svenske kroner

EUR

4,310

euro

USD

3,932

USA dollar

Anbefalte artikler

Siste artikler

Forhandlingene mellom staten og de viktigste fagforeningene om lønnsoppgjør brøt sammen

Forhandlingene mellom staten og hovedfagene om lønnsoppgjør brøt sammen Tirsdag 30. april brøt forhandlingene mellom staten og hovedfagene om årets lønnsoppgjør sammen.…


Skjerpede krav til arbeidstakerbolig i Norge: Nytt regelverk fra juni 2024

Skjerpede krav til arbeidstakerbolig i Norge: Nytt regelverk fra juni 2024. Fra 1. juni 2024 innføres strengere regler om arbeidstakerbolig. Målet med endringen er å forhindre upassende...


I dag er fristen for å levere selvangivelsen – hva skjer hvis du ikke gjør det?

I dag er fristen for å levere selvangivelsen – hva skjer hvis du ikke gjør det? Fristen for å levere selvangivelsen er tirsdag 30. april ved midnatt. Så langt…


Besøk våre sosiale nettverkssider