McDonald's burgerkjede kjøper norske osteprodukter, sender dem til Tyskland for bearbeiding, og returnerer dem deretter til Norge under nytt navn.
– Dette gjelder cheddar og emmentaler. Vi kjøper meierieråvaren fra Synnøve Finden. Den sendes til Tyskland for behandling før den sendes tilbake til Norge. Norsk Gouda-ost brukes til foredling, sier Nationens kommunikasjonssjef Veronika Skagestad i McDonald's Norge.
Til sammen er dette kvoter på 2500 tonn meieriprodukter. Helmelk, is og milkshake produseres og foredles i Norge.
Norsk goudaost blir til cheddar
– Årsaken til denne praksisen er de høye kvalitetskravene. Vi har strenge krav til smak, smelteevne og størrelse som vi ikke klarte å produsere i Norge. Vi har strenge kvalitetsstandarder som vi må forholde oss til, sier Skagestad.
Han ønsker ikke å avsløre hvordan goudaost kan gjøres til cheddar og emmentaler. For det er informasjon som er konkurransesensitiv. Cheddar er opprinnelig en engelsk ost, mens Emmentaler, også kjent som sveitserost, kommer fra Emmedalen i Sveits.
Kilde: NTB
Les vår neste artikkel: Hva kan jeg ta med inn i Norge uten fortolling? Endringer fra 1. januar 2022