Espen Barth Eide, klima- og miljøminister, og Sandra Borch, landbruks- og matminister, presenterer et utvalg som skal utrede tiltak for å oppnå 50 % reduksjon i matsvinn innen 2030. matsvinnloven. Kommisjonen ledes av Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder Matvett. Matvett fungerer som sekretær.
– Mat som ikke spises er et stort ressurs- og miljøproblem. Matsvinnet må reduseres betraktelig, sier klima- og miljøministeren. Espen Barth Eide.
– Regjeringen har allerede et godt samarbeid med matindustrien for å redusere matsvinn. Siden 2015 er den redusert med ti prosent. Dette er et skritt i riktig retning, men langt fra tilstrekkelig. Vi fortsetter for tiden samarbeidet ved å etablere en komité som også inkluderer andre enheter, for eksempel miljøorganisasjoner. Vi tror at vi sammen skal nå det ambisiøse målet om å halvere matsvinnet innen 2030, sier Eide.
Bransjen vet best hvor matsvinn oppstår
- I det arbeid vil det være viktig å bruke erfaringene fra bransjeavtalenå sikre at matsvinnloven kompletterer eksisterende og eventuelt andre nye tiltak godt. Bransjen selv vet best hvor matsvinn oppstår i hele verdikjeden. Takket være denne kunnskapen og næringseierskapet får vi en best mulig etterforskning, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.
I 2020 ble det kastet 84,7 kg mat per innbygger i Norge
-Å sette i gang endring for å redusere matsvinn krever handling fra myndighetene. Det krever også endringer i matens verdikjede, også for forbrukerne, sier Eide.
– Vi er glade for at administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, har tatt utfordringen med å lede utvalget. Kommisjonen skal nå undersøke en omfattende tiltakspakke for å redusere matsvinn. Vi ønsker også at de andre medlemmene i kommisjonen skal representere hele spekteret av aktører, sier Borch.
Matsentre og ideelle organisasjoner gjør betydelig arbeid
Utvalget er satt sammen av representanter fra industri, forbruker- og miljøorganisasjoner, kommunesektoren og matsentraler, alle interessert i å redusere matsvinn. Matsentre og ideelle organisasjoner gjør et betydelig arbeid for å beskytte mat fra å bli kastet. Forbruker- og miljøorganisasjoner legger stor vekt på miljøutfordringene ved matsvinn. De fremhever også hvordan vi alle kan bidra til endring.
– Vi tror at næringslivet og andre samfunnsaktører er svært engasjert i å redusere påvirkningen av matsvinn på klima og miljø. Hvis vi kan halvere matsvinnet innen 2030, kan det kutte utslippene med opptil 1,5 millioner tonn CO2-ekvivalenter, sier Eide.
Lik oss på Facebook og del innlegget vårt med andre. Takk skal du ha.
Kilde: regjeringen
Les og lær mer: Regjeringen vurderer å opprette et obligatorisk register over småbåter