Bigos waa saxan dhaqameed Polish ah oo dheri ah. Halkii laga cuni lahaa casho badan, way fududahay in la diyaariyo cunto hal kooras ah. Saxan noocan oo kale ah oo isku dhafan ayaa loo isticmaali karaa qadada, appetizer iyo casho kulul.
Bigos er iyo tadisjonell Polish rett som blir laget i bare en kjele. Istedenfor flerretters middag, er det lettere å lage engangsrett. Si aad u hesho multifunksjonsrett kan være en varm middag, forret eller kveldsmat.
Suxuun hal dheri ah ayaa nooga yimi deriskayaga Jarmalka. Asal ahaan, wax kasta oo gacanta ku jiray waxaa lagu tuuray saxan dhab ah oo bir ah oo la sudhay dabka... Mabda'a diyaarinta suxuunta ayaa hadhay, in kasta oo maaddooyinka laga yaabo in ay ka yara duwan yihiin.
Retter som bare blir laget i en kjele, har kommet til oss fra Tyskland. Orginalt og til den ekte kjelen pleide man å kaste inn alt man fant, og deretter var den putta oppå bålet. Måten den blir laget på ble igjen, mens ingrediensene ble forrandret littegranne.
Suxuun badan oo hal dheri ah waxay u baahan yihiin cunto karis dheer ama xataa qaboojin iyo kuleyl si ay u helaan dhadhan buuxa. Kaliya markaa waxaad si dhab ah ugu raaxaysan kartaa dhadhankooda gaarka ah iyo udgoonka.
Mange retter som blir laget i en kjele må bli kokt over lengre tid, for å få til den gode gusten. Noen ganger kan man også fryse den og koke den på nytt. Etter det kan man virkelig kose seg med den gode gusten og aromaten.
Taasina waa waxa saxankani yahay our bigos Polish.
Og farmaajo jilicsan maalinta Polish retten bigos ut.
Cuntadayda dhaqanka
Min oppsskrift til den tradisjonelle Bigos retten.
. Maaddooyinka
1 kg oo kaabash ah picked
1 kg oo ah noocyada kala duwan ee hilibka (300 g oo hilib doofaar ah oo sigaar cabbin, 200 g oo hilib lo'aad ah, 300 g oo qoorta doofaarka, 200 g oo ah garabka duri ama garabka doofaarka)
50 garaam oo boqoshaada la qalajiyey
1 dhanaan weyn Tufaax
125 g oo tufaax qalalan oo godad leh
2 koob oo biyo ah
cusbo, basbaaska dhulka
caleen caleen, allspice, rosemary la qalajiyey
Saliid
Walxaha ka kooban
1 kg surkål
1 kg forskjellig kjøtt (300g hilib doofaar, 200g storfekjøtt, 300g svinenakke, 200g skulder fra kalv Eventuelt svin)
50 g oo hilib doofaar ah
1 stort og surt eple
125 g oo ah tufaax plummer uten stein
2 baabuur oo galaas ah
cusbo, basbaas (cornete)
laurbærblad, allehånde, tørket rosemarin
saliidaha
Diyaarinta
Diyaarinta
Maalin ka hor diyaarinta bigos, dhaq boqoshaada oo ku qooy biyo diirran. Ka dibna ku kari isla biyaha, jarjar dhuuban oo badbaadi maraq. Waxaan sidoo kale ku shubnaa biyo kulul oo la kariyey plums maalin ka hor. Dhawr saacadood ka dib marka la qooyo, googooyaa jarjar khafiif ah oo ha ku shubin maraq.
Dagen før du miisaanka lage Bigos må du vaske og soppen i varmt vann, og la de stå i vannet. Etter det må du koke de i det samme vannet, disse må bli kuttet i tynne strimler, qaban avkjenningen. Plummene må ayaa ku dhawaaqay bli lagt ned iyo kokt vann. Etter iyo disse har stått noen timer i vannet, skal dem også bli kuttet opp i tynne strimler, vi heller ikke ut vannet.
. Digsi, shiil hilibka doofaarka la jarjarey oo qiyaastii 1,5 cm ah xabadaha
Isku shiil kulayl yar, daboolan, ilaa 10 - 15 daqiiqo ilaa dhalaali iyo brown, walaaq waqti ka waqti. Waqtigaan ka dib, ku dar hilibka haray, jarjar xabadaha 2 cm. Ku dar 1/2 qaado oo milix ah, 1/4 qaado shaaha oo basbaas dhulka ah oo isku kari ilaa kulayl dhexdhexaad ah ilaa 20 daqiiqo ilaa hilibku uu bunni yahay oo si fiican loo shiilo dhammaan dhinacyada. Waxaad ku dari kartaa saliidda shiilan haddii aad hilib leedahay caato ah. Walaaq hilibka dhowr jeer inta lagu jiro karinta. Ugu dambeyntii, ka saar daboolka iyo haddii loo baahdo shiil ilaa 5 daqiiqo oo kale.
På stekepannen må steker vi baconet som er kuttet opp i ca. 1,5 cm oo qoto dheer. Isteek ka badan lav varme, dekket iyo ca. 10 - 15 minutter til den er oversvømmet og brun, i mellomtiden rør litt. Etter en stund ta i resten av kjøttet som er kuttet opp i ca. 2 cm ka yar. Ta i 1/2 teskje cusbo, 1/4 teskje hakket basbaaska og småkok hoos lokket, i middels varme i ca. 20 minutter, slik at kjøttet får farge, og er godt stekt fra alle sidene. Man kan tilsette litt olje til steking av kjøttet om det ikke er noe fett på kjøttet. Under steking rør litt i kjøttet. Ilaa slutt ta av lokket, om det trengs steak i 5 minutter til.
Kaabashka ku rid dheri weyn oo gunta hoose leh (haddii ay dhanaan tahay, ku luqluqso miiraha marka hore).
Ku dar 2 koob oo biyo diirran ah, boqoshaada la jarjaray oo la kariyey, caleen bays ah, allspice, rosemary la qalajiyey iyo hilib shiilan isku qas oo isku kari. Iska yaree kuleylka, dabool oo kari ilaa 1 saac. Dhanka kale, walaaq marmar. Ku dar decoction ee boqoshaada la qalajiyey iyo plums qooyay. Is qabooji oo meel qabow dhig si aad u qaboojiso, gaar ahaan habeen.
Til en stor kjele med tykk bunn, legge inn kålen (om den er sur, er det viktig å skyllde den med vann). Tilsette 2 galaas med varmt vann, kuttet og kokte sopp, laurbærblad, allehånde, tørket rozmarin og stekt kjøtt. Bland og bun. Reuser varmen, dekk til pg kok i ca. 1 mar Waxaan si cad u muujinayaa sida ay u adag tahay. Tilsett avkoket fra tørket sopp og gjennomvåte plommer. Kjøl og la det stå på et kaldt sted for å kjøle seg ned, kelst for hele dagen.
Maalinta ku xigta, ama ka dib marka ay weynuhu qaboojiso dhowr saacadood, ku dar plums la jarjarey. Tufaaxa diirka, oo shabaggeedii shabaggeedii oo ku dar bigo la karkariyey. Ku kari kulayl yar, daboolan, qiyaastii 1 saac.
Neste dag, eller etter fleretimers avkjøling av Bigos, tilsette kuttet plommer. Skrell eplet. Tilsett revet eple ilaa kokt bigos. Kok over lavt varme hoos lokk iyo ca. 1 mar
Bigos waa in la diyaariyaa 3 maalmood ka hor isticmaalka qorshaysan
Waxay u dhadhamaysaa sida ugu fiican ka dib kuleylka saddexaad. Ka dib qaboojinta, ku rid saxanka meel qabow, balakoonka da'da ah ayaa ah meesha ugu fiican ee tan.
Man burde begynne med å lage bigos 3 dager for man har tenkt å tirakoobka den. Den guster ugu fiican etter 3 dager med oppkoking. Desto lenger den stor, jo bedre blir den. Etter avkjøling, legg den et kaldt sted, helst i en lukket balconyg.
Bigos waxaa dhaqan ahaan loogu adeegaa rooti, gaar ahaan rootiga madow.
Tradisjonelt legger man brød ved siden av, helst mørk.
Cuntada raaxo ku cun !
Cunto qabow!