Karnevalstiden går og med det er det tid for å bake smultringer! Det sies ikke at vi bare spiser smultringer på Fat Thursday eller Shrovetide. Men på disse dagene er vi obligatoriske å spise dem!
Jeg foretrekker smultringer med marmelade, dekket eller drysset med melis.
Jeg tilbyr deg en velprøvd oppskrift på hjemmelaget, deilig, ekte smultringer. Naturligvis smaker de best når de er varme.
Deilige smultringer med syltetøy
Ingredienser til ca 39 stykker:
1 kg hvete eller kakemel
8,5 gram fersk gjær
10 gram sukker
6 eggeplommer
1 egg
omtrent en halv liter varm melk
10 gram smør
1 teskje salt
1 vaniljestang eller vaniljesmak
2 ss sprit eller vodka
saften og skallet av en sitron
syltetøy
rapsolje til steking
Forberedelse
Mal gjæren med 1 ss sukker, 1 kopp mel og 1/3 kopp lunken melk slik at tykkelsen på surdeigen tilsvarer tykkelsen på kremen. Dekk til med en klut og sett til side på et lunt sted til heving i ca 20-30 minutter.
Pisk egg og eggeplommer med sukker, tilsett resten av melet, syrnet surdeig, vanilje, finrevet sitronskall og presset sitronsaft, resten av melken, salt og alkohol. Elt deigen i ca 10 minutter. På slutten av eltingen tilsettes det smeltede smøret gradvis. Deigen skal være glatt, blank og lett å håndtere.
Ha den elte deigen i en bolle smurt med olje, dekk den med en klut og la den heve i omtrent en time.
Legg den hevede deigen i porsjoner på brettet. Kjevle ut hver porsjon til en kake som er omtrent en halv centimeter tykk. Skjær ut skiver med et glass. Legg en teskje marmelade i midten av hver skive, hold sammen og form små kuler. Legg smultringene som er dannet på denne måten, med den klebrige siden ned, på en overflate drysset med mel. La heve i ca 30 minutter.
Stek smultringene i veldig varm olje i ca 1 minutt på hver side.
OBS: Stek smultringene opp ned først, da unngår du at marmeladen lekker ut.
Legg de stekte smultringene på et papirhåndkle for å tømme overflødig fett. Dryss melis mens det fortsatt er varmt.
Nyt måltidet !