Wataha.no
Send rapport radio TV Din konto

Polakker er fantastiske: Marcin Kisielewski - en mann som ble forelsket i ensilasje!

Dodaj gjøre ulubionych
5/5 - (1 stemme)
5/5 - (1 stemme)

Marcin Kisielewski er utdannet fysiker. Til daglig lærer han om fysiske fenomener ved IT -skolekomplekset i Słupsk. Imidlertid har han en uvanlig lidenskap - han ble forelsket i ensilasje. Vi snakker om hvorfor det er verdt å tygge, hvordan det påvirker helsen og hvor de kom fra på sidene på nettstedet vårt.

Ensilasje - gunstig for helsen

I Polen er ensilasje først og fremst forbundet med agurker og kål. Som det viser seg, kan du sylte praktisk talt alt - fra grønnsaker til spiselige blomster. De er også gunstige for helsen vår. De er kilden til blant andre melkesyre, som renser kroppen og styrker immunsystemet i kroppen vår.

 

 

 

 

 

 

Bilde Honning syltet rabarbra (venstre) og syltede agurker med johannesurt (til høyre), kilde: Marcin Kisielewskis Facebook -profil.

Ensilasje - eiendommer

I tillegg til melkesyre inneholder ensilasje også vitamin B1, B2 og B3, samt C, A, E, K. De inneholder også magnesium, fosfater, kalk og kalium. Viktigere er ensilering av stor betydning når det gjelder å opprettholde en riktig kaloribalanse. Under gjæring mister produkter kalorier - for eksempel inneholder en middels agurk eller en bolle med surkål bare 12 kcal. De inneholder fortsatt mye fiber, noe som ikke bare får deg til å føle deg mett, men også har en positiv effekt på fordøyelsen.

Polakker er ekstraordinære: Dominika Łuczyńska - vakker vokal i Norge >>>

Finn ut mer fra samtalen med grunnleggeren - lidenskapelig!

Michal Nielub: Spiste du ensilasje i huset ditt? Kom ideen om å ta sylting fra en familietradisjon?

Marcin Kisielewski: Det var alltid surkål på kjøkkenet til bestemoren min. Bestemor hakket det opp, tilsatte gulrøtter og elte det med salt i en steingryte. Og jeg ventet på saften. Jeg husker at det var deilig og jeg hadde alltid lite av det.

På sin side lagde foreldrene syltede agurker i bokser. Så ble de gjemt i kjelleren, og vi likte ensilasjen om vinteren. I løpet av den polske folkerepublikken laget alle noen konserver og krukker til vinteren.

Jeg begynte å eksperimentere med å gjære andre grønnsaker og frukt etter å ha lest at mennesker over hele verden gjærer - ting som filosofer aldri har drømt om. Så jeg tenkte, hvorfor ikke prøve det? Jeg er fysiker av utdannelse, jeg liker eksperimenter veldig godt. Jeg begynte også å eksperimentere med ensilasje på kjøkkenet.

Les også: Skandinavia foretrekker Norden fremfor EU >>>

Hvor lenge har du gjort dette?

For omtrent 3 år siden begynte jeg å forberede min første ensilasje. Og for å være ærlig - effektene var gode. Jeg begynte å syltet slik to eller tre ganger i uken. Ettersom glassene, bortsett fra den interessante smaken, så ganske fine ut, begynte jeg å ta bilder av dem. Og på en eller annen måte gikk det, det trakk meg helt inn i syltingen.

Hvis du skulle ta din favoritt ensilasje til en øde øy - hva ville det være? Kan du fortelle leserne oppskriften?

Mange pickles er delikatesser for meg, jeg liker dem i forskjellige varianter - både krydret og mer typisk. Når det gjelder vegetabilsk ensilasje, er selleri, du kan si, min oppdagelse av ensilasje. Selve sellerien er veldig intens i smaken, og noen mennesker liker det bare ikke, men syltet selleri er fantastisk, knasende, surt, og den karakteristiske smaken er dempet. Jeg kjenner ingen som ikke likte denne ensilasjen. Det er også relativt enkelt å gjøre. Det er nok å bruke en typisk oppskrift på syltede agurker.

oppskrift:

Saltlake 1 ss salt per liter vann. Hell kald saltlake.

Tilsett pepperrot, laurbærblader og allehånde i glasset, hvitløk og dill, jeg anbefaler å tilsette litt hel pepper, gjerne et stykke chilipepper. Og, selvfølgelig, vasket og terninger selleri, i en porsjon for en bit.

Lukk glasset og la det stå på et fat i 4-5 dager. Så er det bare å slikke fingrene og drikke den deilige saften.

Når det gjelder syltet frukt, ville jeg ta krydret syltet kirsebær til en øde øy. De er fantastiske. Litt søt (selv etter 3 uker), deretter sur og til slutt krydret. Knapt noen hadde trodd at kirsebær kunne syltes. Jeg anbefaler det virkelig.

oppskrift:

Laurbærblad og allehånde, litt hvitløk og habanero pepper. Hell den vanlige saltlaken. Vi legger kirsebærene i glasset sammen med stilkene, noe som reduserer syltingen og den søte smaken forblir lenger.

Hva kan du sylte?

Du kan sannsynligvis alt. Jeg har hele tiden nye ideer og eksperimenterer med innholdet i krukken. Selvfølgelig er det viktigste smaken på ensilasjen, som jeg endrer ved å tilsette forskjellige krydder og blande produkter. Jeg syltet også spiselige blomster, medisinske planter, urter og ugress.

Bilde Syltet hvit kålrot med agurker (til venstre) og syltet selleri med epleblomster. (til høyre), kilde: Marcin Kisielewskis Facebook -profil.

Les også: Vakre og unge på slutten av sommeren i Norge >>>

Hva er den mest uvanlige kombinasjonen i glasset?

For våre bestemødre ville de fleste av mine pickles være uvanlige. Selv om det i forskjellige deler av Polen er forskjellige tilsetningsstoffer i ensilasjen. Her og der plukker du gulrøtter, sopp eller epler.
Syltede tørkede fiken med korianderfrø og valnøtter var et eksperiment fra en helt annen historie, og overraskende nok kom de ganske bra ut. Jeg kan også anbefale syltet vannmelonskall eller syltet løk med chili og bokhvetehonning. Jeg har mange ideer for å kombinere smaker til krukker, noen ganger blir det bra ensilasje, og noen ganger verre, men det er gøy!

Polakker er ekstraordinære: Przemysław Kaca - en mann med et stort hjerte >>>

Din lidenskap for sylting vekker stor popularitet selv blant kjente mennesker. Gjorde dette noen inspirerende møter?

Ensilasje er et veldig takknemlig tema, det passer overalt. I tillegg er de fasjonable på grunn av deres gunstige effekter på helsen. Min lidenskap vekket faktisk medias interesse. Det var absolutt påvirket av skolefritidsaktivitetene jeg driver på skolen. Pickles er interessante i seg selv, i en slik grad at skolebarna også begynte å syltet. Pressen og Internett var de første mediene som dekket hobbyen min. Da ble TV interessert i dette temaet. Ulike journalister fra forskjellige stasjoner kom og filmet aktivitetene våre, og vi ble til og med invitert til polsk fjernsyn for å skyte noe live foran kameraene.

ensilasjeintervju

Det kan trygt sies at ensilasje er over divisjonene. Nylig organiserte jeg en syltingverksted for skoleelever, deltatt av den inviterte presidenten i Słupsk, Robert Biedroń. Frukt og grønnsaker ble syltet med nesten 200 mennesker. Ærlig talt var det umulig å løsne fra glassene. Vi planlegger å gjære med det katolske prestegjeldet, med sosiale organisasjoner, med militæret, med universitetet i tredje alder og hvem vet hva som ligger foran oss.

På skolen driver du "Sirkelen for Kisicieli", som er veldig populær. Er ikke familien din lei av ensilasje hjemme? Hvor holder du skattene dine?

Ensilingen som vi lager på skolen i begynnelsen, blir på skolen, og så tar elevene med seg delikatessene hjem og unner dem familiene sine. Jeg har ganske mange ensilasjeglass hjemme, jeg tror det er omtrent 50-60 av dem. Antall krukker endres etter hvert som ensilasjene spises. Da dannes ny ensilasje. Jeg har ikke en kjeller, så jeg beholder alt av konserver i leiligheten min. De fleste ligger på kjøkkenet og i kjøkkenskapene. Noen er i vaskerommet med vaskemaskin, og noen på soverommet. Min kone klager noen ganger og sier "gi meg tilbake benkeplaten min", men er veldig forståelsesfull om samlingen min.

Polakker er ekstraordinære: Grzegorz Gucwa - en mann som vet hvordan man skal nå mål >>>

Er det sant at kildene til ensilering kan spores tilbake til de tidlige periodene i den slaviske regionen?

Kildene til den første ensilasjen er langt mot øst. Sannsynligvis kommer de første ensilasjene fra Kina eller Korea, men i gammel tid var denne metoden for konservering av mat også veldig populær blant slaverne. I slavernes kulinariske tradisjoner har ensilasje alltid vært tilstede, og til og med sylting av kål, agurker eller rødbeter var en måte å møte hele lokalsamfunn på. De eldste og de unge sang, spilte, snakket og utvekslet erfaringer med syltingprosessen.

Er ensilasje en karakteristisk form for vårt hjemland?

Når vi sammenligner temaet gjæret mat i europeiske kretser, er vi det første landet for vesterlendinger der ensilasje vises i en slik mengde. Tyskerne har en rekke surkål og agurker, men dette er ikke akkurat en typisk ensilasje. Polakker er også kjent for å like å spise "bortskjemt mat". Våre syltede agurker og kål er kjent over hele verden, og bigos er unike. Jeg tror det er et så kulinarisk kjennetegn for landet vårt. Imidlertid må det sies at jo lenger øst, jo flere ideer for sylting av grønnsaker og frukt.

Hva er den beste måten å starte ensilageeventyret på? Hva trenger jeg for å komme i gang? Hvilke enkle kombinasjoner foreslår du for en amatør?

Det er utrolig enkelt. Du trenger en krukke med et funksjonelt skruelokk, grønnsaker, krydder, vann og salt.

Boklake er 1 spiseskje salt per liter vann, så kan du prøve å endre proporsjonene. Jo hardere grønnsakene er, desto mer anbefalt er det å begynne med. Det er også verdt å starte med selleri - det er en skikkelig hit! Tilsett noen krydder, hell kald saltlake og lukk glasset. Og den er klar. Glasset plasseres best i en bolle eller på en tallerken når det genereres gass under fermenteringsprosessen av melkesyre. Det vil skape trykk i en lukket krukke og trekke ut noe av væsken som kan skitne på kjøkkenet. Vi venter noen dager og kan spise. Agurker, gulrøtter, rødbeter, persille og løk er veldig takknemlige ensiler for første gang. Og så har vi det gøy og eksperimenterer med smaker og tilsetningsstoffer. Ren avslapning.

Har det noen gang vært ensilasje som viste seg ikke å være en god idé?

Det var noen ideer som jeg helst ikke vil fortsette, for eksempel syltet sopp. De var bare uspiselige. Det er mulig at de ikke ble som de skulle være, men jeg var fremmedgjort for dem lenge. En ganske velsmakende idé - men en merkelig - var syltede bananer med villsorrel og plantainblomster. Til og med ensilasje for å spise, den syltede bananen tok raskt vann, noe som gjorde den til en syltet bananmos. Ingen ønsket virkelig å spise det på grunn av denne konsistensen. Disse ensilasjene vil forbli i sirkelen av nysgjerrigheter.

Har du andre uvanlige lidenskaper?

Jeg tror at du må ha lidenskapene dine og være nysgjerrig på verden. Det er da mye lettere å jobbe med unge mennesker, men også mye mer behagelig å leve. I tillegg til sylting, liker jeg å gjøre barn interessert i fysikk, det vil si hvordan verden rundt dem fungerer. Det er nok å tenke litt, og det viser seg at forskjellige mirakler skjer rundt oss. Jeg lager også eddik, epleeddik i årevis og nylig jordbæreddik, som er veldig velsmakende. Dilleddik er også deilig. På sin side er tinkturer min lidenskap for kveldene. I mange år har jeg laget tinkturer av frukt, urter, krydder og honning, som jeg smaker sammen med familien min.

Er det en riktig ensilasjeytelse, eller er det forskjellige metoder?

Ensilasjemetodene varierer. Du kan sylte som våre bestemødre, dvs. i åpne leirgryter, og trykke på innholdet med en tallerken og en stein. Imidlertid krever dette mer oppmerksomhet og erfaring. Ensilasjeladningen kan ikke flyte over overflaten av pickle, da kan det utvikle seg mugg og alt må kastes. Det er også en helt ny metode for tørr gjæring, i plastposer med bare salt og grønnsaker. Det er også mulig å gjære i forskjellige typer plastbeholdere. Du kan også sylte uten salt eller med en minimumsmengde av det. Det er en metode for sylting i kjernemelk eller kefir. Blandet gjæring kan brukes til gjæring i honning. Det er en hel rekke måter du også kan eksperimentere med. Som jeg sa før - full moro!

Jeg oppfordrer deg til å sylte, som er morsomt og veldig sunt!

Pogoda

loader-bilde
Oslo, NEI
11:52, Mai 3, 2024
temperaturikon 18° C
moderat skyet
Fuktighet: 31%
Pressure: 1019 mb
Vind: 5 mph
Vindsmak: 7 mph
Skyer: 84%
Sikt: 0 km
Soloppgang: 5: 08 am
Solnedgang: 9: 18 pm

Vekslingskurs

PLN

NOK PLN

=

NOK

0,375

Norsk krone

SEK

0,384

Svenske kroner

EUR

4,310

euro

USD

3,932

USA dollar

Anbefalte artikler

Siste artikler

Synsproblemer rammer stadig flere unge

Synsproblemer rammer et økende antall unge Flere unge i Norge har synsproblemer. Det viser Forbrukerundersøkelsen 2024, der Kantar intervjuet 1400...


16 prosent vet ikke at det kan ende i fengsel. Ville du stoppet en beruset sjåfør?

16 prosent vet ikke at det kan ende i fengsel. Ville du stoppet en beruset sjåfør? Ville du stoppet en beruset sjåfør fra å sette seg bak rattet? 16 prosent av Norges befolkning...


Elbiler forbudt i kollektivfeltene i Oslo og Akershus

Forbud mot elbil i kollektivfelt i Oslo og Akershus Statens vegvesen innfører et midlertidig forbud mot elbiler i kollektivfelt fra 6. mai...


Besøk våre sosiale nettverkssider