Slakteavfall og blod fra slaktedyr kan brukes i større grad enn nå. Dette ville sikre mer bærekraftig produksjon og kunne gi bedre helse for forbrukerne, sier forskere fra Nofima.
Nofima er et norsk matforskningsinstitutt som driver næringsrettet forskning og utvikling innen havbruk, fiske og mat. Selskapet er kontinuerlig involvert i flere hundre innovative prosjekter resultatene omsettes i praksis.
Flere viktige næringsstoffer
Animalsk mat inneholder flere viktige næringsstoffer som vi trenger. Komplekse og viktige vitaminer, for eksempel B12, trenger kroppen å fylle på med jevne mellomrom, og den beste kilden er kjøtt. Mindre enn 50 prosent av storfe er kjøtt, resten er bein, tarm og blod. Dette råstoffet brukes nå stort sett som dyrefôr, men hvis vi ser noen tiår tilbake så brukte vi mye mer av dette råstoffet som mat for mennesker.
Vi mangler sunn og tradisjonell mat
- Tidligere tillot kulinarisk kultur bruk av nesten hele dyret. I dag, takket være større velstand, har vi beveget oss bort fra mat laget av slakteavfall og blod. Nå ønsker forbrukeren bare de beste kjøttstykkene, og vi mangler sunn og tradisjonell mat. For tiden jobber Nofima med å gjøre større bruk av slik mat, både fra et helse- og bærekraftsynspunkt. Dette er en jobb som jeg støtter, sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad.
Bransjen er interessert
De siste årene har kjøttindustrien vist mer interesse for å bruke de resterende råvarene til andre formål enn dyrefôr. For at industrien skal kunne delta må forbrukerne imidlertid kjøpe produkter. Slakteavfall og blod må sikre bedre lønnsomhet. Kreativitet, bedre innsikt i ny kunnskap er avgjørende for å finne gode løsninger.
En næring som er god på dette er reinindustrien. De har en annen kultur for å bruke hele dyret og er bedre i stand til å selge hele dyret til forbrukeren.
I følge FAO (Food and Agriculture Organization). Hovedårsaken til økningen i kjøttforbruket i verden er økningen i velferden, spesielt i utviklingsland som Brasil og Kina. Derfor er det så viktig å implementere innovasjoner i industriell matproduksjon.