I dag er det fredag, helgen begynner, og vi inviterer vennene våre til å tilbringe tid sammen. Og så oppstår spørsmålet, hva du skal spise?
I denne artikkelen vil jeg gi deg noen oppskrifter på retter som er perfekte for en fest. Du kan gi alt samtidig eller i små intervaller. Den tilbyr en rekke greske snacks, for eksempel hummus, fylte eggplanter og hjemmelaget pitabrød og alle slags dips.
Konseptet bak disse greske rettene er å dele. Legg derfor alle rettene på bordet og la hver enkelt bestemme hva han skal spise. I tillegg kan du servere fersk grønnsaksalat eller saftige oliven.
, 6 forskjellige oppskrifter
Hummus med sitronglasur
- 450 gram tørkede kikerter
- skje bakepulver
- 1,5 dl tahini, rå
- 3 ss sitronsaft
- 2 hvitløksfedd
- salt
Sitronglasur
- juice av 1,5 sitroner
- 2 ts malt spisskummen
- skje salt
- fedd hvitløk
- en klype tørket chili
- 1/2 grønn chili
Bløtlegg kikerter over natten i rikelig med vann med 1/2 ss bakepulver.
Tøm deretter vannet og skyll kikertene i kaldt vann. Ha den i en stor gryte og hell vann til den er 3 cm over den. Tilsett 1/2 ss bakepulver og kok opp.
Smør kikerter, dekket, i ca 2,5 timer eller til de er helt myke. La kikerter avkjøle seg litt i kokende vann, og hell deretter alt i et dørslag. (la det stå litt kokt vann)
Bland kikertene i en stavmikser sammen med tahinimassen. Tilsett deretter sitronsaft og hvitløk. Mos alt til en jevn masse og fortynn med litt vann som var til overs fra matlagingen. (ca. 1/2 - 1 dl) til ønsket konsistens, og deretter krydres humusen med salt.
Du kan få en saus eller en glasur ved å blande alle ingrediensene.
Server hummusen varm eller kald, det er viktig at den er ferskt tilberedt. Når du serverer, lager du et hull i midten av humusen og fyller den med sitronglasur, en god strøm olivenolje. Du kan også tilsette ferskhakket persille og søt pepper.
Labneh ost
- 500 gram naturlig yoghurt
- skje salt
- koriander
- mynte
- revet sitronskall
- olivenolje
Start med å blande yoghurt og salt. Plasser gasbind eller kaffefilter i silen, og legg deretter silen i bollen. Hell yoghurten i gasbindet / filteret og dekk til slik at yoghurten er dekket.
Sett bollen i kjøleskapet og la yoghurten renne i 12-24 timer avhengig av tykkelsen på yoghurten og hvor tykk du vil at osten skal være. Jo lenger den drypper, desto tykkere blir osten.
Etter at det oppgitte antall timer har gått, overfør ostemassen til en tallerken eller bolle. Drypp olivenolje før servering og dryss over hakkede urter og litt sitronskall. Klar!
Rødbete og yoghurtdipp
- 2 mellomstore rødbeter
- 2 fedd hvitløk
- 3 dl naturlig gresk yoghurt
- en teskje rødvineddik
- skje olivenolje
- 2 ss mynte
- salt og pepper
Start med å lage mat og skrelle rødbetene.
Mos dem deretter i en blender. Tilsett finhakket hvitløk, yoghurt, eddik og olivenolje. Bland alt til det er glatt og smak til med salt og pepper.
Dryss med hakket mynte ved servering.
Fylte auberginer med mynteyoghurt
- 2 eggplanter
- 1 stor løk
- 3 hvitløksfedd
- 1 rød pepper
- 1/2 dl olivenolje
- 1/4 ts kanel
- klype sukker
- en klype tørket chili
- 4 tomater
- litt hakket persille
- salt og pepper
Mintyoghurt
- 1 dl gresk yoghurt
- 1 ss fersk mynte
- salt og pepper
Del auberginene på langs. Lag dype kutt i kjøttet (ikke gjennom huden), pensle de kuttede delene med olje og dryss over litt salt.
Legg auberginene på en stekeplate og stek dem i ovnen på 180 grader i ca 40 minutter, til midten er så myk at du kan skrape den ut med en skje.
I mellomtiden skreller du løk, pepper og hvitløk og skjærer i tynne skiver.
Varm deretter pannene med olje og stek grønnsakene på middels varme til løken er myk og gylden. Tilsett kanel, sukker og chili. Skrell tomatene og fjern frøene og hakk resten av tomaten.
Skrap auberginkjøttet uten å skade huden. Hakk fjernet senter grovt og bland med resten av grønnsakene i pannen. Tilsett persille og smak til med salt og pepper.
Fordel deretter fyllet over aubergineskinnet, og varm den fylte grønnsaken i ovnen i noen minutter før servering.
Bland yoghurten med mynten, smak til med salt og pepper.
Server de fylte auberginene varme med mynteyoghurt.
Pita brød
- 25 gram fersk gjær
- 3,5 dl vann
- 540 g mel
- skje sukker
- 1/2 ss salt
- 2 ss olivenolje
Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett resten av ingrediensene og elt deigen i ca 10 minutter eller til den er glatt, jevn og litt klissete.
Pensle en stor bolle med litt olje og ha deigen i den. Pensle dem med olje, dekk med folie og et kjøkkenhåndkle, la deigen heve to ganger.
Forvarm ovnen til 250 grader. La det rene bakeplaten stå i ovnen for å varme opp (hvis du har en pizzastein, bruk den).
Etter at deigen har hevet, elter du den lett med litt mel på benken (men bruk så lite mel som mulig). Del deigen i 8 like store biter og legg den tilbake i bollen. Dekk bollen med en fuktig klut og la dem sitte i 15 minutter.
Lag hver av de 8 delene til en sirkel, ca 0,5 cm tykk, og la stå i ytterligere 5 minutter.
Legg deretter brødene direkte på det varme bakeplaten og stek i 5 minutter.
Brødene er klare når de blåses opp og får gylne prikker. Hvis de stekes for lenge, tørker de raskt.
Dekk de første bakte brødene med en klut slik at de forblir myke og varme.
Varm fetaost med honning og sesam
- 300 - 400 g fetaost i ett stykke
- mel
- honning, flytende
- sesamfrø
- granateplefrø
- pistasjenøtter
- olivenolje til steking
Start med å tørke osten på kjøkkenpapir og beleg den i mel.
Varm deretter pannene med litt olivenolje og stek osten til den er gyllenbrun og myk på begge sider.
Knus den varme osten i en tallerken og hell over honning, sesamfrø og granateplefrø - og eventuelt hakkede pistasjenøtter hvis du vil.
Prøv vår andre oppskrift: Tresuppe
Gi meg beskjed om hvordan den smakte i kommentarene hvis du har prøvd oppskriften. Eller kanskje du har noen råd om hvordan du kan forbedre oppskriften? Gi meg beskjed i kommentaren!