Wataha.no
Send report Radio TV Your account

Old Polish bigos

add to Favorites
Rate the article
Rate the article

Bigos is a traditional Polish stew. Instead of a multi-course dinner, it is easier to prepare a one-course dinner. Such a multifunctional dish can be lunch, side dish, and hot dinner.

Bigos er en tadisjonell Polish rett som blir laget i bare en kjele. Istedenfor flerretters middag, er det lettere å lage engangsrett. En slik multifunksjonsrett kan være en varm middag, forret eller kveldsmat.

One-pot dishes came to us from our German neighbors. Originally, everything that was at hand was thrown into a real, cast-iron cauldron suspended over the fire ... The principle of preparing the dishes remained, although the ingredients may be slightly different.

Retter som bare blir laget i en kjele, har kommet til oss fra Tyskland. Orginalt og til den ekte kjelen pleide man å kaste inn alt man fant, og deretter var den putta oppå bålet. Måten den blir laget på ble igjen, mens ingrediensene ble forrandret littegranne.

Many stew dishes require a long cooking time to achieve their full flavor, and even need to be chilled and reheated. Only then can you really enjoy their unique taste and aroma.

Mange retter som blir laget i en kjele må bli kokt over lengre tid, for å få til den gode gusten. Noen ganger kan man også fryse den og koke den på nytt. Etter det kan man virkelig kose seg med den gode gusten og aromaten.

And that's exactly what it is our Polish bigos.

Og slick cheese Polish day retten bigos ut.

My traditional recipe 

Min oppsskrift til den tradisjonelle Bigos retten.

. Ingredients

1 kg of cabbage pickled

1 kg of various types of meat (300 g of smoked bacon, 200 g of beef, 300 g of pork neck, 200 g of veal or pork shoulder)

50 grams of dried mushrooms

1 large sour jabłko

125 g of pitted dried plums

2 glasses of water

salt, peppercorns

bay leaf, allspice, dried rosemary

Oil

Ingredients

1 kg of surkål

1 kg forskjellig kjøtt (300g bacon, 200g storfekjøtt, 300g svinenakke, 200g skulder fra kalv eventuelt svin)

50 g tarte sopp

1 stort og surt eple

125 g tørket plummer uten stein

2 glass vans

salt, pepper (cornets)

laurbærblad, allehånde, tørket rosarin

olje

Preparation

Preparation

The day before preparing the bigos, wash the mushrooms and soak in warm water. Then boil it in the same water, cut into thin strips and keep the stock. Also pour hot boiled water over the plums the day before. After a few hours of soaking, cut into thin strips, do not pour out the stock.

Dagen før du scale lage Bigos må du vaske og soppen i varmt vann, og la de stå i vannet. Etter det må du koke de i det samme vannet, disse må bli kuttet i tynne strimler, hold avkjenningen. Plummene må announced bli lagt ned and kokt vann. Etter at disse har stått noen timer i vannet, skal dem også bli kuttet opp i tynne strimler, vi heller ikke ut vannet.

. In a pan, fry the bacon cut into approx. 1,5 cm cubes

Fry over low heat, covered, for about 10 - 15 minutes until melted and browned, stir from time to time. After this time, add the remaining meat, cut into approx. 2 cm cubes. Add 1/2 teaspoon of salt, 1/4 teaspoon of ground pepper and simmer covered over medium heat for about 20 minutes until the meat is browned and well fried on all sides. You can add oil for frying if you have meat too skinny. Stir the meat several times during cooking. Finally, remove the cover and if necessary fry for another 5 minutes.

På stekepannen må steker vi baconet som er kuttet opp i ca. 1,5 cm terninger. Over lav varme steak, dekket and ca. 10 - 15 minutter til den er oversvømmet og brun, and mellomtiden rør litt. Etter en stund ta i resten av kjøttet som er kuttet opp i ca. 2 cm terninger. Ta and 1/2 teskje salt, 1/4 teskje hakket pepper og småkok under lokket, and middels varme i ca. 20 minutter, slik at kjøttet får farge, og er godt stekt fra alle sidene. Man kan tilsette litt olje til steking av kjøttet om det ikke er noe fett på kjøttet. Under steking rør litt and kjøttet. Til slutt ta av lokket, om det trengs steak and 5 minutter til.

Put the cabbage into a large pot with a thick bottom (if it is sour, rinse it in a strainer beforehand).

Add 2 cups of warm water, chopped cooked mushrooms, bay leaf, allspice and dried rosemary and fried meat. Stir and bring to the boil. Reduce heat, cover and cook for approx. 1 hour. In the meantime, mix it from time to time. Add the decoction of dried mushrooms and soaked plums. Allow to cool and set aside in a cold place to cool down, preferably for the whole day.

Til en stor kjele med tykk bunn, legge inn kålen (om den er sur, er det viktig å skyllde den med vann). Tilsette 2 glass med varmt vann, kuttet og kokte sopp, laurbærblad, allehånde, tørket rozmarin og stekt kjøtt. Bland og bun. Reduser varmen, dekk til pg bun and ca. 1 time. I mellomtiden bland litt fra tid til tid. Tilsett avkoket fra tørket sopp og gjennomvåte plommer. Kjøl og la det stå på et kaldt sted for å kjøle seg ned, kelst for hele dagen.

On the second day, or after the stew has cooled down for a few hours, add the sliced ​​plums. Peel the apple, grate it on a coarse mesh and add it to the boiled stew. Simmer, covered, for about 1 hour.

Neste dag, eller etter fleretimers avkjøling av Bigos, tilsette kuttet plommer. Skrell eplet. Tilsett revet eple til bigos cocktail. Bun over lavt varme under lokk and ca. 1 time.

Bigos should be prepared 3 days before the planned consumption

It tastes best after heating it for the third time. After it has cooled down, put the food in a cool place, the most suitable for this is a sheltered balcony.

Man burde begynne med å lage bigos 3 dager før man har tenkt å spise den. Den guster best etter 3 dager med oppkoking. Desto lenger den stor, jo bedre blir den. Etter avkjøling, legg den et kaldt sted, helst and en lukket balkong.

Traditionally, we serve bread with stew, preferably dark.

Tradisjonelt legger man brød ved siden av, helst mørk.

Bon Appetit !

Bon appetit!

Byggematerialen

Weather

loader image
Oslo, NO
4:07pm, Apr 28, 2024
temperature icon 6° C
light rainfall
Humidity: 95%
Pressure: 1017 mb
Wind: 5 mph
Wind Taste: 15 mph
clouds: Present in several = 100%
Visibility: 0 km
Sunrise: 5:22 am
Sunset: 9:06 pm

Exchange rate

Polish zlotys

1 PLN

=

NOK

0,375

Norwegian crown

SEK

0,384

Swedish Krona

EUR

4,310

Euro

USD

3,932

United States dollar

Featured Articles

Latest articles

The Norwegian krone is too weak - There will be no interest rate cuts this year

The Norwegian krone is too weak - There will be no interest rate cuts this year The world is facing the most challenging changes since World War II, related to growing tensions...


May weekend - time for barbecue, walks and relaxation outdoors

May weekend - time for barbecue, walks and relaxation outdoors The upcoming May weekend is the perfect time for outdoor relaxation and recreational activities. As the temperature increases,…


Tax return: Deadline is Tuesday, April 30

Tax return: Deadline is Tuesday, April 30. More than 2,6 million have filed a tax return and 1,6 million have received a tax return. The deadline for filing tax returns is Tuesday, April 30 -…


Visit our social networking sites